Hlavní obsah

Hrozí ruská invaze na Ukrajinu? Moskva shromažďuje jednotky u hranic

Foto: Profimedia.cz

Vojenským výcvikem aktuálně prochází taky Vitalij Kličko, bývalý boxerský mistr světa, dnes starosta Kyjeva.

Reklama

Mohutné vojenské síly shromažďuje Rusko v blízkosti svých hranic s Ukrajinou. Oficiálně jde o přípravy na strategické cvičení a udržování bojové pohotovosti. Kyjev tomu ale nevěří. Ve střehu jsou USA i NATO.

Článek

Sociální sítě se prohýbají pod spoustou amatérských fotografií a videí, na kterých je vidět nebývalá koncentrace ruské vojenské techniky všeho druhu. Ukrajina hlásí i přesuny některých vzdušných jednotek na letiště na západě Ruské federace. Spojené státy zase mluví o zachycení podezřelé rádiové komunikace. Známý německý novinář Julian Roepcke, který se dění ve východní Evropě dlouhodobě věnuje, začal na sociálních sítích používat hashtag #PutinImKrieg, Putin ve válce.

Slovo „válka“ ve středu podle agentury Interfax použil i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Vyjadřujeme znepokojení ohledně růstu napětí a znepokojení z toho, že tím či oním způsobem může ukrajinská strana sáhnout k provokacím, které povedou k válce,“ prohlásil doslova mluvčí Vladimira Putina.

Když se ho reportéři dotázali, zda se Ruská federace na této válce bude podílet na straně donbaských separatistů, Peskov dodal, že „myslel občanskou válku, která už na Ukrajině probíhá.“

Velký pohyb vojenské techniky byl potvrzen i ve voroněžské oblasti, severovýchodně od Ukrajiny, včetně značné přítomnosti vojenských sanitních vozů. Kolonu ruských obrněných transportérů potvrdili civilisté i v Lahišynu, hluboko v nitru Běloruska.

Podle fotografií a videí na sociálních sítí přesouvá některé bojové jednotky a vojenskou techniku směrem na východ taky ukrajinská armáda.

Rusko a Ukrajina se v posledních dnech opakovaně obvinily z provokací vůči svým diplomatům v Moskvě, respektive Kyjevě. V ruské metropoli někdo poškodil auto ukrajinské ambasády a na plot zastupitelského úřadu pověsil fotografie ukrajinských diplomatů doplněné urážlivými nápisy.

Spojené státy neberou poslední vývoj na lehkou váhu. Nový šéf americké diplomacie Antony Blinken mluvil telefonicky se svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou. Blinken zopakoval americkou podporu Ukrajině čelící „pokračující ruské agresi.“ Podle amerického ministra zahraničí je situace na východě Ukrajiny důvodem ke znepokojení.

Linky žhavil taky předseda Sboru náčelníků štábů amerických ozbrojených sil generál Mark Milley. Ten podle Pentagonu komunikoval se šéfy generálních štábů ukrajinských i ruských ozbrojených sil, Ruslanem Chomčakem a Valerijem Gerasimovem.

Podle generála Chomčaka se podél ukrajinských hranic shromažďují vojenské jednotky pocházející z různých ruských regionů. Oficiální ruské vysvětlení mluví o přesunech na vojenská cvičení a udržování bojové připravenosti.

Mluvčí Pentagonu John Kirby potvrdil, že Washington situaci na východě Ukrajiny, včetně opakovaného porušení příměří ze strany pro-ruských separatistů, konzultoval s partnery v Severoatlantické alianci. Některé z posledních minometných přepadů ukrajinských pozic Kyjev podle RFE/RL přičítá přímo ruským vojenským jednotkám a nikoli separatistům.

Od začátku roku zemřelo na východě země 26 ukrajinských vojáků, přičemž 4 z nich zabili minulý týden ostřelovači. Podle bilance ukrajinské vlády, kterou cituje agentura Reuters, si ruská agrese na východě Ukrajiny vyžádala od roku 2014 už 14 000 životů.

Reklama

Doporučované