Hlavní obsah

Hrozí rozpad Ukrajiny, Evropská unie musí zasáhnout, říká Saakašvili

Saakašvili kritizuje Petra Porošenka za údajné tolerování korupce.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Michail Saakašvili dlouhodobě kritizuje ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Nyní vyzval evropské politiky v čele s německou kancléřkou Angelou Merkelovou o pomoc.

Článek

Bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili v úterý v německém tisku vyzval Evropskou unii a spolkovou kancléřku Angelu Merkelovou, aby mu pomohly v boji proti ukrajinskému prezidentovi Petru Porošenkovi. Politik, jehož v pondělí ukrajinské úřady deportovaly do Polska, Merkelovou varoval, že Ukrajina se může rozpadnout.

„Pokud Evropská unie a především kancléřka Angela Merkelová nic nepodniknou, Ukrajina se rozpadne,“ uvedl Saakašvili v rozhovoru pro deník Bild. „Porošenko ničí Ukrajinu a mě chce uklidit, protože bojuji s úplatkáři,“ tvrdí bývalý Porošenkův stoupenec, který se s ukrajinským prezidentem rozešel a tvrdě ho kritizuje za údajné tolerování korupce.

Saakašviliho v pondělí v Kyjevě zadrželi ukrajinští pohraničníci a násilím ho deportovali do Polska, odkud se loni v září na Ukrajinu dostal. Jeho stoupenci ho tehdy přes odpor pohraniční stráže převedli přes polsko-ukrajinskou hranici. Kyjevský soud pak rozhodl, že politik je na Ukrajině nelegálně.

V rozhovoru pro Bild Saakašvili řekl, že se na Ukrajinu vrátí. „Naplánovány jsou velké demonstrace, na Ukrajinu se vrátím zákonnou cestou,“ řekl gruzínský exprezident.

V gruzínských médiích se dnes objevily zprávy, že tamní úřady Polsko požádají o Saakašviliho vydání. Bývalý prezident je v Tbilisi stíhán za údajné zneužití pravomocí, v jedné kauze byl odsouzen na tři roky. Žádost o jeho vydání už Gruzie odeslala na Ukrajinu, která se ale nyní rozhodla Saakašviliho odeslat do Polska.

Reklama

Doporučované