Hlavní obsah

Hrozí „vakcínový apartheid“, varuje prezident covidem zmítané JAR

Foto: Profimedia.cz

Vakcinační centrum v jihoafrické provincii Gauteng.

Reklama

V Jihoafrické republice se zhoršuje koronavirová situace. Prezident Cyril Ramaphosa včera v projevu varoval tamní obyvatele před možnou třetí vlnou. Naději vidí v očkování, to ale podle něj brzdí vyspělé státy na úkor rozvojových.

Článek

Prezident Ramaphosa uvedl, že ve čtyřech z devíti provincií včetně Gautengu, do něhož spadá Johannesburg i hlavní město Pretoria, již další vlna epidemie v zemi udeřila. „Je to jen otázka času, kdy se třetí vlna spustí v celé zemi,“ uvedl v návaznosti na možné dění v následujících týdnech. Dodal také, že počet pozitivních testů na koronavirus se minulý měsíc v zemi více než zdvojnásobil.

JAR je aktuálně nejhůře postiženou zemí na africkém kontinentu. Od začátku pandemie se nakazilo přes 1,65 milionu Jihoafričanů a zemřelo jich přes 56 tisíc. Ramaphosa zdůraznil, že očekává, že počty nově nakažených dále porostou podobně jako obsazenost lůžek v nemocnicích.

Ode dneška proto země přistoupila k novým pravidlům, jež mají pomoci zpomalit šíření nákazy. Restaurace, bary a fitness centra musí zkrátit svou otvírací dobu na 22:00. Noční zákaz vycházení pak bude platný od 23:00 do 4:00. Venkovní setkávání včetně těch politických či náboženských bude omezeno na 250 osob venku a 100 uvnitř.

Ramaphosa dále uvedl, že nadějí pro lepší vývoj epidemické situace v zemi je rychlá proočkovanost obyvatel. „Dnes je obzvláště nutné zpomalit šíření viru, aby se co nejvíce lidí mohlo naočkovat, než třetí vlna dosáhne vrcholu,“ uvedl. Tempo vakcinace v zemi je nicméně pomalé. Z 60milionové populace je zatím naočkováno pouze 1,5 procenta obyvatel. Mezi prvními byli zdravotníci. Vládní média dnes informovala, že vakcínu dostalo zatím 60 % z nich. Část dostala jednodávkovou vakcínu od firmy Johnson & Johnson.

Před dvěma týdny začalo i očkování seniorů. Vakcínu podle nedělních vládních dat dosud obdrželo zhruba 963 000 obyvatel, asi polovina z nich ale má za sebou teprve první dávku dvoudávkové vakcíny od společností Pfizer a BioNTech.

JAR podle prezidenta zajistila více než 50 milionů dávek vakcín proti covidu-19. Aktuálně má však k dispozici k okamžitému podání 1,3 milionu dávek. Další vakcíny Pfizer/BioNTech by země měla obdržet příští týden, přičemž každý týden budou přicházet nové. Do konce roku chce JAR naočkovat 40 milionů obyvatel, což se podle agentury AP nyní jeví jako čím dál méně pravděpodobné.

Chceme zpřístupnit patenty na výrobu vakcín

Jihoafrická republika je jednou ze zemí, která hlasitě usiluje společně například s Indií o zpřístupnění patentu na výrobu vakcín. „Jako africký kontinent pokračujeme v úsilí o rozšíření naší výrobní kapacity vakcín, abychom byli ve výrobě vakcín soběstační,“ uvedl prezident.

Kritizuje navíc nespravedlivé rozdělování, v rámci kterého vakcíny skupují bohaté státy na úkor rozvojových. „Situace, kdy jsou obyvatelé vyspělých a bohatých zemí bezpečně naočkovaní, zatímco miliony lidí v chudších zemích zemřou ve frontě, by se rovnala vakcínovému apartheidu,“ řekl. Téma bude předmětem diskuse na nadcházejícím summitu G7 ve Velké Británii, který proběhne příští měsíc.

JAR si nově připsala 3 755 nakažených. Podle prezidenta budí vývoj situace „obavy“. Experti navíc upozorňují, že aktuálně se rozjíždějící vlna může být oproti těm předchozím kvůli nastávajícímu zimnímu období na jižní polokouli ještě horší.

První vlna covidu-19 Jihoafrickou republiku zasáhla loni v červenci a srpnu. Druhá, o mnohem horší přišla v prosinci a lednu. Za její horší průběh mohl podle expertů výskyt nakažlivějších mutací.

Reklama

Související témata:

Doporučované