Hlavní obsah

„Hrozí, že po 90 letech skončíme.“ Brněnské veletrhy počítají rekordní ztráty

Brněnské výstaviště je od března prakticky prázdné. Řeší nejtěžší období v devadesátileté existenci.Video: Josef Javůrek, Jan Kozel

 

Reklama

Tisíce lidí v obchodních centrech, ale na veletrzích ne. Pořadatelé hromadných akcí vyčítají vládě dvojí metr v protiepidemických opatřeních. Například brněnské výstaviště řeší existenční problémy.

Článek

Roční ztráta nejmíň tři sta milionů korun. Minus osmdesát zaměstnanců. Ještě nikdy v devadesátileté historii neřešilo brněnské výstaviště tak tíživou ekonomickou situaci. Drtí ho koronavirová opatření, stejně jako celý segment pořadatelů hromadných akcí.

Kvůli pandemii přišli organizátoři výstav, kongresů nebo koncertů o stamiliony. Třeba na brněnských veletrzích stihli ještě březnový motosalon, od té doby je rozlehlý areál nedaleko centra města prázdný. Museli tam zrušit velké mezinárodní akce.

Podle ředitele městské společnosti Jiřího Kuliše dokonce světově známému kolosu hrozí úplný konec. „Situace je zoufalá. Pokud nedostaneme vládní pomoc, nebo se neumoudří epidemiologové, tak na konci roku dojdou veškeré peníze a můžeme zavřít. Letos skončíme s historickou ztrátou a nikomu to nevadí,“ zdůraznil.

Kritickou situaci výstaviště řeší taky vedení brněnské radnice. Nasmlouvalo poradenskou společnost Delloite, která zkoumá situaci ve společnosti. „Stav je velmi vážný. Čekáme na závěry jejich analýzy. Podle toho podnikneme další kroky,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS). Výsledky mají být známé příští týden.

Podle primátorky je zřejmé, že se městská organizace k dřívějším oborům hned tak nevrátí. „Bude třeba hledat nové činnosti v areálu, aby se společnost znovu ekonomicky nastartovala,“ doplnila. Město se také plánuje zapojit do jednání s vládou ohledně situace v oboru.

Obchoďáky jsou plné, to je nespravedlivé

Slavné pavilony zůstaly prázdné, společnost musela zrušit všechny mezinárodní akce s desítkami tisíc návštěvníků. Osekala co nejvíce provozních výdajů, přesto každý měsíc za energie, ostrahu a další nezbytné náklady zaplatí asi čtrnáct milionů. „Postupně také musíme propustit třicet procent zaměstnanců,“ dodal ředitel. O práci tak přijde osmdesát z 250 lidí.

Kvůli protiepidemickým nařízením nelze pořádat akce pro více než pětistovku lidí. „V tomto modelu prostě nemůžeme dělat nic. Pokoušeli jsme se jednat o výjimkách, ale apely na vládu zůstaly nevyslyšené,“ dodal Kuliš.

Organizátoři výstavních akcí přitom kabinetu a hygienikům vyčítají dvojí protiepidemický metr. Velké obchodní domy, jimiž denně projdou i desítky tisíc lidí, zůstávají bez výraznějších omezení. „Tam je narváno, shluky lidí. Všichni bez roušek. Nikdo to neřeší. Tohle nám přijde velmi nespravedlivé,“ podivil se Kuliš.

Redakce Seznam Zpráv oslovila hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou a epidemiologa Rastislava Maďara, který se na vládních opatřeních podílí. Na dotazy nereagovali.

Podle vládního zmocněnce pro vědu a výzkum Romana Prymuly jsou opatření ohledně masových akcí jasně daná tak, aby se nemoc nešířila. „Nicméně neměla by být identická pravidla na koncertě a akci, která je třeba prodejní a počty návštěvníků tam jdou rozložit v čase,“ uvedl s tím, že za designování opatření ale nyní nezodpovídá.

Strojírenský veletrh na podzim nebude

Výstaviště bylo nuceno poprvé za šedesát let zrušit podzimní strojírenský veletrh. Akci loni navštívilo přes osmdesát tisíc lidí a 1500 vystavovatelů z celého světa. Běžně představuje 35 procent ročních příjmů výstaviště.

Podnikatelská stopka a vládní restrikce tvrdě dopadají taky na spolupracující techniky a malé firmy, které již několik měsíců jsou bez práce nebo svoji činnost skončily. „Jedná se o velmi úzce zaměřené technické profese, bez kterých akce při současné sofistikované technice, která je používána, nelze zabezpečit,“ uvedl Jan Kubinec z České eventové asociace. Úplný krach hrozí taky víc než stovce výstavářských firem, které staví veletržní expozici v tuzemsku a zahraničí, audio-vizuálním technikům, grafikům, architektům a dalším profesím.

Od března má nulové tržby také společnost Expo Food se šestnácti zaměstnanci. Pro brněnské výstaviště zajišťuje občerstvení na všech výstavách a dalších akcích. „Dopadá to na nás velmi naléhavě. Od března máme nulové tržby,“ uvedla Dana Paulová z vedení společnosti.

Firma také běžně vaří obědy tamním zaměstnancům. „Denně jich byly až čtyři stovky, teď je to osmdesát,“ řekla Paulová. Společnost může do srpna na platy využít vládní program Antivirus. Pokud nedojde k výrazným změnám, hrozí pak propouštění, ale i úplný zánik firmy,“ dodala Paulová.

Reklama

Související témata:

Doporučované