Hlavní obsah

Hrozící kolaps na východě Evropy. Ničí vakcíny, přestože virus sílí

Foto: Profimedia.cz

Očkování v ukrajinském Užhorodu.

Reklama

Země přibližně se 40 miliony obyvatel zatím naočkovala jen 24 tisíc lidí. Ukrajina v boji s koronavirem čelí masovému odporu k vakcinaci proti koronaviru.

Článek

Z nedávného průzkumu Kyjevského mezinárodního institutu sociologie vyplývá, že 60 procent obyvatel se nechce nechat očkovat. O měsíc dříve vakcinaci odmítalo na 40 procent Ukrajinců.

Překvapivě se do očkování nehrnou ani zdravotníci, kteří jsou spolu s vojáky očkováni v první vlně. Podle ministra zdravotnictví Maksyma Stepanova s vakcinací souhlasilo jen kolem 40 procent zdravotníků. Například ve východním městě Selydove v Doněcké oblasti kývlo na očkování pouze pět procent zdravotníků.

„Rozhodla jsem se nenechat se očkovat. Pochybuji o kvalitě vakcíny. Mám obavy, že bude mít nežádoucí účinky,“ sdělila pro agenturu AP šestadvacetiletá sestra Olena Objedková, která pracuje na JIP místní nemocnice, kde leží pacienti s covidem-19.

Politik Oleksandr Kornienko v parlamentu uvedl, že zdravotnická zařízení musela dokonce řadu dávek zničit, jelikož vakcíny je možné po otevření skladovat jen několik hodin a mnoho zdravotníků se k očkování nedostavilo.

Korupční skandály a dezinformace

Malý počet očkovaných lidí souvisí s nízkou důvěrou ve vakcínu, která byla na Ukrajinu dovezena. Obavy z kvality používaných očkovacích látek vyjádřil také bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko. Na jednom ze zasedání v parlamentu politik uvedl, že lékaři z jednoho regionu mu odpověděli na dotaz, proč panuje mezi lidmi takový odpor k očkování, takto: „Protože přivezli sra*ky. A udělali to kvůli korupci a nekompetenci.“ Sám Porošenko očkování podporuje, vyzývat k vakcinaci považuje za jeden z klíčových úkolů současné ukrajinské vlády, obzvlášť pokud jde o bezpečnost milionů Ukrajinců.

Za skepticismus k vakcínám proti koronaviru mohou také korupční skandály, které na Ukrajině vypukly ještě dříve. Protikorupční úřad v současné době vyšetřuje dohodu o koupi 1,9 milionu dávek od čínské firmy Sinovac. Odpor vůči očkování na Ukrajině zřejmě pramení také z dezinformací, které se šíří na sociálních sítích. „Je to kvůli předsudkům a informacím, které se šíří na sociálních sítích. Lidé hodně čtou, mají negativní přístup k vakcíně z Indie,“ míní vedoucí očkovací jednotky v Selydove Olena Marčenková.

Nicméně ukrajinská vláda k očkování proti covidu-19 aktivně vyzývá. „Všechny vakcíny registrované na Ukrajině jsou účinné,“ říká ministr zdravotnictví Maksym Stepanov. Důkazem bezpečnosti vakcín je podle něj nejen to, že jsou doporučené Světovou zdravotnickou organizací, ale také jejich masové využití v zahraničí.

První dávku vakcíny dostal také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten se obyvatele pokusil inspirovat tím, že se nechal očkovat veřejně.

Ve snaze zvýšit důvěru v očkování chce Kyjev také očkovat další známé osobnosti, které jsou ochotny vakcinaci propagovat. Ukrajinské úřady však zdůrazňují, že nejde o přednostní očkování, ale o vakcinaci zbytkovými dávkami preparátů proti koronaviru.

Zdravotníci varují před kolapsem

Nejhůř koronavirem zasaženou oblastí stále zůstává západní část země, která je kvůli kritické situaci v takzvané červené zóně. Starosta ukrajinského města Ivano-Frankivsk Ruslan Marcinkiv říká, že místní nemocnice nemají téměř žádná volná lůžka pro nové pacienty s covidem-19. Postrádají také zdravotnický personál a kyslíkové stanice. Kritická je také situace v bukovinském městě Černivci, kde 90 procent lůžek v městských nemocnicích je již zaplněno.

Ukrajinská vláda mezitím uvažuje o zavedení nového lockdownu. Ten ale podle ukrajinského prezidenta není řešením. „Nejlepší reakcí na zvýšení počtu nakažených koronavirem je očkování, nikoli celostátní karanténa,“ uvedl Zelenskyj.

Celkem se v zemi, kde žije na 41 milionů obyvatel, nakazilo koronavirem zhruba 1,4 milionu lidí, z nichž zhruba 28 tisíc zemřelo. Plánované očkování proti covidu-19 začalo na Ukrajině 24. února, tedy před dvěma týdny. První várka vakcín firmy AstraZeneca tam dorazila již na konci února. V první fázi jsou očkováni lékaři, pečovatelé v domovech důchodců a vojáci na frontě. Jako první dostal injekci s očkovací látkou lékař pečující o nemocné s covidem-19 v Čerkasech v centrální části Ukrajiny. Z půl milionu dávek zdravotníci dosud naočkovali kolem 23 500 lidí. Očkování je v zemi dobrovolné a bezplatné.

Reklama

Doporučované