Hlavní obsah

Hrozili mi zabitím. Tvrdili, že pracuji pro Satana, říká dramatička, která tepe do ortodoxních Židů

Jdete proti své rodině. Najít vlastní cestu v ortodoxní společnosti bylo těžké, říká Hadar Galron.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Potrat, umělé oplodnění, laktační psychóza. Autorka proslulé Mikve Hadar Galron se v nové hře, kterou přivezla do Česka, kontroverzním tématům nevyhýbá.

Článek

Žena je v ortodoxním židovském pojetí v podřadné roli, nemá skoro žádná práva, říká ve Výzvě izraelská dramatička Hadar Galron: „Dochází třeba k sexuálnímu zneužívání, ale policie odvrací oči, protože je to podle ní vnitřní záležitost ortodoxní komunity. Od doby uvedení Mikve se ale mnohé změnilo.“

Hadar Galron sama z ortodoxní židovské rodiny pochází, ale vzbouřila se. Proti vůli rodičů nastoupila do armády. Díky tomu mohla vystudovat divadlo namísto práv, která prosazoval otec. A ve svých hrách i stand-up výstupech začala zvedat kontroverzní témata.

Rozhovor s Hadar Galron v originálním anglickém znění:

Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

„S bohem jsem v pohodě. Víte, víra v boha a náboženství jsou dvě rozdílné věci. Stejně jako láska a manželství. Stejně jako manželství může být skvělým prostředkem pro lásku, tak náboženství může být tímtéž pro víru. Ale také nemusí,“ říká žena, která do Česka přivezla svou další hru. V I love Mamma, kterou uvede divadlo ABC, řeší mateřství a tlak na ženy, aby se matkami staly.

Jak se žije s výhrůžkami smrtí? Proč ve světě opět roste antisemitismus? Musí si žena zvolit děti nebo kariéru? Podívejte se na rozhovor s českým překladem v úvodním videu. Originální anglické znění pak najdete níže.

Reklama

Doporučované