Hlavní obsah

Hrozivé případy závislých dětí. Kvůli počítači odmítají jít na záchod

Přibývá dětí závislých na technologiích. Končí i na psychiatrii, varuje odbornice.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Kvůli hrám či internetu zanedbávají školu, koníčky i kamarády. Mají zdravotní komplikace, záněty rukou, selhává jim pohybový aparát, tvrdí adiktoložka Vendula Brtníková, která léčí závislé děti.

Článek

Kritický věk pro vznik závislosti je už u malých dětí mezi třemi a šesti lety. „Děti se dnes neumí nudit, rodiče se je snaží pořád zabavit, a tak jim dají do ruky třeba iPad. To je problém,“ tvrdí adiktoložka Vendula Brtníková.

Dodává, že další kritický věk je období kolem 12 let, kdy se děti začínají odpoutávat od rodičů a žijí víc ve svém světě. Podle evropské studie ESPAD o závislostech z roku 2015 tráví na internetu v běžný všední den 41,5 % mladistvých čtyři a více hodin, o víkendu je to dokonce víc než polovina. Už dvě hodiny denně jsou přitom problematické.

„Technologie dnes tvoří důležitou součást kultury dětí. V posledních letech děti už nejsou jen konzumenty, ale pomocí technologií se prezentují ostatním,“ tvrdí Brtníková s tím, že technologie nelze zcela zakázat.

Rodiče mohou závislostem předcházet tak, že budou s dětmi mluvit a zajímat se, co na síti vyhledávají. A především musí jít sami příkladem. Jak se pozná závislé dítě? Jaká nastavit pravidla? A je dobré děti od technologií izolovat úplně? Podívejte se na další Víkendový rozhovor nahoře ve videu.

Víkendové rozhovory našich moderátorů o tématech, která hýbají společností, sledujte každý víkendový den od 10:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované