Hlavní obsah

Hrozně by trpěl. Intenzivní léčba by Karla Gotta nezachránila, říká přední onkolog

Foto: Seznam Zprávy

Český zpěvák Karel Gott.

Reklama

Na rakovinu, která postihla Karla Gotta, není žádný lék. Profesor Pavel Klener, jedna z největších kapacit v oboru onkologie v Česku, popsal pro Seznam, s jakou nemocí se zpěvák potýkal.

Článek

Zpráva o úmrtí Karla Gotta zaskočila celou českou veřejnost, přestože jeho nemoc nebyla již několik týdnů tajemstvím. „Zhruba před rokem a půl se u mě objevila porucha krvetvorby v podobě myelodysplastického syndromu. Přes několik druhů léčby přešlo bohužel toto onemocnění v uplynulých měsících v akutní leukémii,” oznámil Gott 12. září svým fanouškům na Facebooku.

Osmdesátiletý Gott přitom jen před čtyřmi roky úspěšně prodělal velmi intenzivní léčbu rakoviny mízních uzlin a nová diagnóza znamenala jediné. Situace je velmi vážná.

Akutní leukémie má mnoho forem, ale ta, co zasáhla Gotta, je podle profesora Pavla Klenera, předního specialisty na hematoonkologii a onkologii, agresivní a není na ni zatím žádný lék.

„Možnosti jsou dvě. Lékaři v těchto případech buďto transplantují kostní dřeň, nebo pacient musí podstoupit chemoterapii,“ uvedl Klener.

Vzhledem k vysokému věku a již dříve prodělané chemoterapii při léčbě rakoviny by ale podle něj v případě Karla Gotta léčba účinná nebyla.

„Odchod v kruhu rodinném byl pro Gotta optimální, protože kdyby se lékaři pokoušeli o nějakou intenzivní léčbu, tak by hrozně trpěl a stejně by to nevedlo k žádnému výsledku,“ řekl Seznamu Klener. Metody, které měli lékaři pro léčbu k dispozici, by byly podle Klenera velmi drastické a pro Gotta by intenzivní léčba znamenala mnoho nežádoucích účinků.

Loni v únoru byl Gott hospitalizován kvůli silné chřipce ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Z důvodu nemoci zrušil například vystoupení na plese v Českých Budějovicích i na Česko-Slovenském plese v pražském Obecním domě. Letos kvůli zápalu plic zrušil koncert v Liberci, kde chtěl oslavit své 80. narozeniny.

„Pacient je před vypuknutím nemoci velmi náchylný k infekcím, první příznaky bývají chřipkovité příznaky pacientů,“ potvrdil možné prvotní projevy nemoci Klener.

Věda jde v případě nádorových onemocnění dopředu. V roce 2000 lékaři přišli s lékem na chronickou lymfocytární leukémii, této nemoci o dva roky dříve podlehl známý český politik Josef Lux. Na akutní leukémii ale zatím žádný účinný lék objeven nebyl.

„Lék na chronický typ leukémie byl zázrakem, ale na akutní leukémii se zatím žádný nenašel. Stále se testují a objevují nové léky, které jsou klinicky testovány, ale žádný se zatím neprokázal účinný jako lék na chronický typ leukémie,“ dodává Klener.

Reklama

Související témata:

Doporučované