Hlavní obsah

Hrůza se může opakovat. Pamětníci nacistického masakru po úspěchu Kotleby plakali, říká starostka

Obec na Slovensku téměř vyvraždili nacisté, dnes v ní boduje Kotleba.Video: Filip Horký

 

Reklama

Na Slovensku jsou dnes regionální volby. Vydali jsme se do kraje banskobystrického župana Mariana Kotleby, kam se po desítkách let vrátilo téma nacismu.

Článek

V lednu 1945 zde nacisté společně se slovenskými kolaboranty zabili 148 lidí. Obce Ostrý Grúň a Kľak byly téměř vypáleny a zničeny. O sedmdesát let později se sem téma nacismu a fašismu znovu vrátilo.

„Němci vtrhli do vesnice. Bylo pět hodin ráno a třeskutá zima. Lidé spali. Vyhnali je z domovů v pyžamech a bačkorách. Začali je vyslýchat a zjišťovat, kde jsou partyzáni. Lidé neuměli odpovědět. O chvíli později vydal německý velitel rozkaz střílet,“ popisuje tehdejší události současná starostka obce Ostrý Grúň Jana Angeltová.

„Naháněli lidi do kuchyně. Německý voják stál za dveřmi a střílel je do zátylku. Rodiče s malými dětmi se drželi za ruce. Po příchodu do místnosti přišli o život smrtelnou ranou,“ upřesňuje.

Dnes v tomto kraji vládne župan Marian Kotleba, který před čtyřmi lety nečekaně uspěl v přímé volbě prvního muže regionu a otevřel si cestu do vysoké politiky. Předsedu krajně pravicové, nacionalistické strany Kotleba - Lidová strana Naše Slovensko označují média za neonacistu a extremistu.

Jeho voliči o něm mluví jako o naději a jako o politikovi, který dokáže řešit skutečné problémy.

Ptali se, jestli to nepřijde znovu

V Ostrém Grúni však minulé Kotlebovo vítězství vzbudilo u pamětníků obavy.

„Používá znaky nacismu,” říká starostka Jana Angeltová. „Ať už to jsou odznaky, hajlování, oblečení a pozdravy. To jsou věci, které místní lidé znají od Němců, již tady tehdy byli. Pamětníci zde po posledních volbách plakali a mluvili se svými dětmi a vnoučaty, že je zde hrozba, která by se znovu mohla opakovat. Ta procenta pro Kotlebovu stranu byla dost vysoká,“ upozorňuje.

V loňských parlamentních volbách získala Kotlebova strana v Ostrom Grúni téměř 17 procent hlasů.

Stromy v lesích nad dědinou hrají různými barvami. Z údolí je slyšet zvuk pily a zvon místního kostela. Na dveřích obecního úřadu visí parte, které informuje o úmrtí poslední přímé pamětnice Krvavé neděle Anny Novákové. Ta svědectví o tehdejším masakru zasvětila podle slovenských médií celý život.

„V naší obci všichni vědí, co se stalo. Každý rok se scházíme na vzpomínkové slavnosti. Je ale pravda, že mladí mnohdy nevědí a nechtějí vědět,“ dodává starostka Angeltová.

Zklamáni politikou

Kotleba je i kritiky považován za schopného rétora, který pochopil, že lidé chtějí některé věci slyšet. Řada místních navíc mimo záběr přiznává, že jsou jednoduše zklamáni politikou, která je často ani nezajímá. Lídr Lidové strany Naše Slovensko je tak často považován za nejmenší zlo a politika, který místním lidem rozumí.

Volební místnosti se na Slovensku otevřely v sobotu v sedm hodin ráno.

Definitivní výsledky župních voleb budou jasné v neděli před obědem. Bude Marian Kotleba znovu úspěšný? Kdo jsou jeho voliči a co ovlivňuje jejich volbu? A jak se část místních županovi postavila svými aktivitami?

Krizový reportér Seznam Zpráv Filip Horký s týmem sleduje volby v Banskobystrickém kraji a přinese další reportáže.

Reklama

Související témata:

Doporučované