Hlavní obsah

HRW: Syrská vláda zneužívá humanitární pomoc, posiluje represe

HRW: Syrská vláda zneužívá humanitární pomoc.Video: David Krkoška, Reuters

 

Reklama

Syrská vláda zneužívá humanitární pomoc a peníze, které dostala na obnovu válkou zničené země, k prohloubení své represivní politiky, napsala ve své zprávě organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW). Organizace zároveň vyzvala investory a dárce, aby se ujistili, že jejich příspěvky jsou použity na zlepšení životních podmínek syrského lidu.

Článek

HRW ve zprávě uvedla, že syrská vláda vytvořila politický a právní mechanismus, který přesměrovává „prostředky na rekonstrukci, aby financovala zvěrstva, trestala své domnělé oponenty a odměňovala ty, kteří jsou k ní loajální“.

Syrská občanská válka, která trvá již devátým rokem, si vyžádala životy asi 400 000 lidí. Více než milion Syřanů v ní bylo zraněno a polovina populace byla nucena opustit své domovy, včetně pěti milionů lidí, kteří před násilím z vlasti uprchli zejména do sousedních zemí. Značná část Sýrie byla během konfliktu zcela zničena a syrská vláda odhaduje, že rekonstrukce potrvá 15 let a bude stát asi 200 miliard dolarů.

V řadě provincií je nedostatek potravin a léků a na humanitární pomoci je tak závislých mnoho obyvatel Sýrie, jejíž předválečná populace čítala 23 milionů.

„Ač se na první pohled zdají být neškodná, pravidla syrské vlády týkající se obnovy a humanitární pomoci jsou využívána k trestání domnělých odpůrců a odměňování lidí loajálních režimu,“ uvedla ředitelka HRW pro Blízký východ Lamá Fakíhová. „Humanitární rámec syrské vlády podkopává lidská práva a dárci se proto musí ujistit, že nejsou spoluviníky ve vládním porušování lidských práv,“ dodala.

Zpráva HRW uvádí příklad, kdy se nejmenovaná agentura OSN rozhodla spolupracovat s místní organizací založenou členem provládních Národních obranných sil, které opozice viní z páchání zvěrstev. Navzdory varováním agentura OSN pokračovala ve spolupráci a šest měsíců nato zjistila, že projekt nebyl ani zahájen, přestože místní organizace na něj obdržela peníze od OSN.

HRW rovněž uvedla, že nejmenovaní vysoce postavení vládní činitelé mají podíly v různých firmách a financují násilné subjekty, jako jsou například Národní obranné síly.

„S rostoucím počtem mezinárodních humanitárních organizací, které se chtějí registrovat a předat své operace Damašku, významně roste riziko,“ píše se ve zprávě.

V krajních případech mohou podle HRW projekty na rekonstrukci a obnovu infrastruktury, které spravují syrské provládní organizace, být zneužity k nucenému vystěhování osob, mučení a bezdůvodnému zatýkání.

Reklama

Doporučované