Hlavní obsah

Huawei chce být jedničkou v mobilních telefonech

Rozhovor s publicistou a podnikatelem Patrickem Zandlem o případu Huawei.Video: Silvie Friedmannová, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Čínský technologický gigant Huawei Technologies představí chytrý telefon, který bude podporovat sítě 5G a namísto amerických komponentů bude založen na jeho vlastní technologii.

Článek

Firma současně prohlásila, že během dvou let se chce stát největším prodejcem chytrých telefonů na světě, napsal list Financial Times. Obavy západních vlád, že představuje bezpečnostní riziko, se na vysoké poptávce spotřebitelů podle ní neprojevily.

Společnost Huawei vynakládá značné prostředky na vývoj vlastní čipové technologie. Příští měsíc hodlá na veletrhu Mobile World Congress (MWC) v Barceloně představit chytrý telefon 5G se sklopným displejem. Namísto komponentů od tradičních dodavatelů, jako je například americký Qualcomm, firma telefon vybavila vlastní čipovou sadou a modemem.

Huawei je největším výrobcem telekomunikačních zařízení na světě, vloni předstihl Apple a na žebříčku světových prodejců smartphonů stanul za Samsungem na druhé příčce. Podle společnosti pro průzkum trhu IDC činí jeho podíl na globálním trhu 14,6 procenta. Čínská firma vloni dodala 206 milionů chytrých telefonů a přes 100 milionů tabletů a dalších chytrých zařízení. Její příjmy v této oblasti vloni stouply o 50 procent na více než 52 miliard dolarů (1,176 bilionu Kč).

Huawei kvůli obavám ohledně špionáže čelí restrikcím na některých západních trzích včetně Spojených států. Firma ale takové obavy označuje za nepodložené. Před používáním softwaru a hardwaru společnosti Huawei varoval loni v prosinci i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Reklama

Doporučované