Hlavní obsah

Huawei loni zvýšil tržby i zisk, ukázal nový telefon pro 5G

Foto: Flickr.com - Kārlis Dambrāns

Ilustrační fotografie.

Reklama

Navzdory americkým sankcím slaví čínský Huawei úspěch. V předchozím roce se mu podařilo zvýšit tržby i zisk. Šéf značky doufá, že s příchodem nového prezidenta USA dojde i k zlepšení jejich obchodních vztahů.

Článek

Čínská společnost Huawei Technologies loni navzdory americkým sankcím zvýšila tržby i zisk. O bilanci informoval šéf podniku, podrobné výsledky Huawei zveřejní ale až v březnu.

V Šanghaji v úterý začíná veletrh mobilních komunikací MWC 2021 a Huawei před jeho začátkem ukázal nový ohebný telefon Mate X2. Je určen pro sítě páté generace (5G) a nejlevnější varianta začíná na ceně 17 999 jüanů (59 390 Kč).

Bývalý americký prezident Donald Trump firmu Huawei v roce 2019 zařadil na černou listinu a znemožnil jí nakupovat důležité technologie amerického původu. Firma tak nemohla pokračovat ve vývoji některých svých přístrojů. Huawei podle Trumpa představuje bezpečnostní riziko, protože spolupracuje s čínskou vládou, což společnost opakovaně odmítá.

„Huawei byl v loňském roce konfrontován s mimořádnými těžkostmi,“ řekl předseda představenstva Ken Hu u příležitosti začátku veletrhu MWC 2021 v Šanghaji. „Naše aktivity byly relativně stabilní a v souladu s předpoklady, zaznamenali jsme mírný růst tržeb i zisku,“ dodal.

Zakladatel a výkonný ředitel firmy Huawei Žen Čeng-fej tento měsíc řekl, že doufá ve zlepšení vztahů po nástupu nového amerického prezidenta Joea Bidena do úřadu. Ve svém prvním vystoupení v médiích zhruba po roce řekl, že u Bidena doufá v politiku otevřenosti ve vztahu k americkým firmám, které obchodují se společností Huawei.

Čína už na budování sítí 5G vynaložila přes 260 miliard jüanů (více než 857 miliard Kč), prohlásil dnes zástupce čínského ministerstva informací a informačních technologií.

Společnost Huawei v pondělí předvedla nový ohebný telefon Mate X2 určený pro sítě 5G. Smartphone bude využívat procesor Kirin, který si firma sama navrhla. Vzhledem k tomu, že nejlevnější varianta přístroje začíná na ceně 17 999 jüanů, telefon není hrozbou pro žádného výrobce, který se pohybuje na masovém trhu, poznamenala agentura Reuters.

Huawei už má 50 000 základnových stanic pro 5G v Indonésii a má v plánu vybudovat i 2000 základnových stanic v odlehlých oblastech Ghany, řekl šéf podniku.

Reklama

Doporučované