Hlavní obsah

Huawei představil mobil za 57 tisíc korun

Huawei představil model Mate X za 57 tisíc korun.Video: Aleš Černý, Jan Marek, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Čínský výrobce Huawei musí v poslední době řešit především „politické“ problémy kvůli podezření, že software v jeho přístrojích využívá komunistický režim v Pekingu ke špionáži. Nicméně byznys musí jít dál, a tak teď představil telefon, který má stát neuvěřitelných 57 tisíc korun.

Článek

Necelý týden po premiéře ohebného Samsungu Galaxy Fold přišel s telefonem na základě podobné technologie i čínský Huawei. Na veletrhu v Barceloně představil model Mate X.

Protože Samsung čínské rivaly o pár dní předběhl, musel v Barceloně při světové premiéře novinek ředitel divize spotřební elektroniky Huawei Richard Yu vyzdvihovat jiné věci než jen skládací a velký displej. I když i tím se samozřejmě druhý největší světový výrobce smartphonů pochlubil.

„Když telefon rozložíte, displej má úhlopříčku osm palců. Není na něm žádný výřez, k dispozici je celá jeho plocha,“ srovnával Yu na pódiu novinku své firmy s o něco menším Samsungem (úhlopříčka 7,3 palce), který má navíc na displeji i malý výřez.

Huawei má i větší základní displej: zatímco Galaxy Fold má úhlopříčku 4,58 palce, Mate X má 6,38 a 6,6 palce. Huawei se také chlubí tím, že je tenčí (11 milimetrů proti 16).

Zatímco telefon od Samsungu má displej uvnitř, Huawei se ohýbá zvenčí. Vypadá to tak, že modely „plus“ či „max“ od různých výrobců dostanou alespoň na nějaký čas alternativy právě ve skládacích displejích.

Kromě toho Yu akcentoval, že se jedná o první 5G skládací telefon a tím pádem i nejrychlejší skládací telefon na světě. Výhodu 5G konektivity ilustroval na příkladu, kdy mobil stáhne gigový soubor za tři vteřiny. To má ale momentálně jeden významný háček: musíte být připojeni na 5G síť, což teď třeba v Česku nejde.

Podobně je na tom i zbytek světa, kde lze mluvit maximálně o pilotních spuštěních. Je tedy otázkou, jak velkou výhodou je u letošního modelu právě možnost připojení na 5G síť.

Praktičtější by měla být slibovaná výdrž dvou bateriových článků o kapacitě dohromady 4 500 mAh doplněných o superrychlé nabíjení pomocí 55W nabíječky.

Tohle všechno ale ukázal pouze Richard Yu na pódiu nebo z videa. K dispozici k otestování nový telefon ještě není a i po premiéře si ho novináři mohli prohlížet pouze za sklem. Huawei Mate X by měl jít do prodeje až v půlce roku.

Kdo má stále zafixované čínské výrobce jako levné alternativy k iPhonům či Galaxy bude asi pořádně překvapen cenou: v přepočtu 57 tisíc korun. V Česku se pak nejspíš vyšplhá někam k šedesáti tisícům.

To je opravdu hodně i ve srovnání s konkurencí. Samsung Galaxy Fold má stát okolo padesáti tisíc. Nejdražší verze velkého iPhonu XS Max se loni na podzim po premiéře prodávala za 43,5 tisíce korun.

Reklama

Doporučované