Hlavní obsah

Huawei spustil vlastní operační systém. O úspěch v Číně má postaráno

Foto: Flickr.com - Kārlis Dambrāns

Ilustrační foto.

Reklama

Americké sankce odřízly výrobky čínské firmy Huawei od operačního systému Android. Nyní Číňané představili aktualizaci vlastního systému Harmony, kterou již mocně podporují organizace více či méně napojené na komunistickou stranu.

Článek

Společnost Huawei přišla s aktualizací vlastního softwaru HarmonyOS, který se díky tomu stane součástí širší řady produktů včetně telefonů čínského telekomunikačního giganta.

Zavedení softwaru do oběhu po celé Asii by mělo přijít po dnešní zahajovací akci, datum, kdy se produkt zpřístupní i zbytku světa, však zatím není známé. Samotný Huawei svůj aktualizovaný software nepovažuje za konkurenta či dokonce náhradu pro uživatele operačního systému Android, který v roce 2019 poháněl 85,4 procenta vyrobených zařízení.

Podle průzkumu International Data Corporation zbytek trhu zaujímá Apple se svým systémem iOS. Dalším softwarům jako například Tizen firmy Samsung či Fire společnosti Amazon se nepodařilo nadvládu dvou hegemonů na trhu přerušit.

HarmonyOS je odpovědí na omezení bývalé americké administrativy Donalda Trumpa, která fakticky znemožnila zařízením firmy Huawei plně kooperovat se systémem Android. Nefungovalo totiž spojení se stěžejními aplikacemi jako například Gmail – a v důsledku toho se stalo zboží se značkou Huawei na západních trzích neprodejné.

Očekávalo se, že Huawei společně s HarmonyOS představí také nové smartphony, na dnešní zahajovací akci ovšem žádné nebyly k vidění. Společnost se místo toho zaměří na jiné elektronické přístroje – tablety, chytré televize a reproduktory. Z říše chytrých televizí ostatně HarmonyOS vzešel.

„HarmonyOS je vytvořen tak, aby poskytoval spojení mezi řadou produktů, na které Huawei cílí,“ prozradil Ben Wood, hlavní analytik britské společnosti CCS Insight. „Huawei doufá, že dokáže jít stejnou cestou jako Apple, tedy mít jeden software, který sahá do všech směrů,“ dodal Wood.

Čínská státní zpravodajská agentura Xinhua informovala, že její technologický gigant se sídlem v Šen-čenu očekává, že do konce roku vybaví 300 milionů zařízení systémem HarmonyOS.

„Nový operační systém v Číně propagují divize čínského mládežnického hnutí, Komunistické ligy mládeže a dokonce i oficiální účty hasičské záchranné služby či soudů,“ uvedla mediální analytička BBC Kerry Allen. Dále také přišla s informací, že za poslední týden si více než 17 milionů uživatelů tamní sociální sítě Weibo přečetlo příspěvky s hashtagem „TheHarmonySmartphoneSystemIsHere“ (Systém Harmony pro chytré telefony je tady, pozn. redakce).

Reklama

Doporučované