Hlavní obsah

Huawei stoupl zisk o čtvrtinu, Číňané věří, že sítě 5G budou jejich

Rozhovor s Detlefem Eckertem, viceprezidentem Huawei, o budování 5G sítí.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Čínský výrobce telekomunikačních zařízení Huawei Technologies loni zvýšil čistý zisk o 25 procent na 59,3 miliardy jüanů (asi 202,6 miliardy Kč) díky dobrému výkonu na domácím trhu a rozmachu obchodu s chytrými telefony. Tržby vzrostly o 19,5 procenta na 721,2 miliardy jüanů (asi 2,46 bilionu Kč).

Článek

Tempo růstu tržeb bylo nejvyšší za dva roky. Příjmy ze zahraničí se na celkových příjmech podílely zhruba polovinou. Příjmy spotřební divize, která zahrnuje chytré telefony, stouply o 54 procent na 348,9 miliardy jüanů. Firma prodala rekordních 206 milionů chytrých telefonů, hlavně díky zájmu o prémiové modely řady P a Mate.

Tržby z prodeje zařízení mobilním operátorům zůstaly téměř beze změny, činily 294 miliardy jüanů. Náměstek předsedy představenstva firmy Kuo Pching uvedl, že důvodem stagnace bylo dočasné přerušení investic telekomunikačních firem, a vyjádřil důvěru, že dodávky sítí páté generace (5G) letos stoupnou.

Výhled nejistý kvůli podezření ze špionáže

Výhled firmy kalí obvinění ze strany USA, že vybavení Huawei pro telekomunikační sítě může využívat čínská vláda pro špionáž, a výzva Washingtonu jeho spojencům, aby společnosti Huawei zakázali výstavbu mobilních sítí příští generace. Firma několikrát zopakovala, že na ni pekingská vláda nemá žádný vliv.

Firma již dříve uvedla, že americká kampaň nebude mít na její hospodaření dopad. V letošním roce by se ráda stala největším světovým prodejcem chytrých telefonů.

Huawei je největším světovým výrobcem telekomunikačních zařízení a třetím největším výrobcem chytrých telefonů. Firma je mimo jiné největším dodavatelem mobilních sítí a další infrastruktury pro české operátory.

Ve čtvrtek Británie kritizovala společnost Huawei, že nebyla schopná včas vyřešit zjištěné bezpečnostní nedostatky ve svých zařízeních pro mobilní sítě. Kuo uvedl, že firma je připravena spolupracovat se zahraničními regulátory na zlepšení bezpečnosti, a zopakoval, že v příštích pěti letech hodlá Huawei investovat dvě miliardy USD (46 miliard Kč) do zlepšení softwarového inženýrství, uvedla agentura AP.

Reklama

Související témata:

Doporučované