Hlavní obsah

Huawei v Británii sítě 5G nepostaví. Kvůli bezpečnosti

Foto: AP

Ilustrační snímek.

Reklama

Čínská společnost Huawei dostala ve Velké Británii stopku. Tamní operátoři nesmějí z bezpečnostních důvodů používat při budování 5G sítí její komponenty.

Článek

Kdo ve Velké Británii postaví sítě páté generace, ještě není jasné, ale ví se, kdo je stavět nebude – čínská společnost Huawei. Velká Británie tak následuje příklad USA a nepustí čínského telekomunikačního giganta ke stavbě klíčové mobilní infrastruktury slibující nevídané rychlosti a s nimi i proměnu celé ekonomiky.

Podle návrhu, který, jak uvádí agentura Bloomberg, odsouhlasil britský premiér Boris Johnson, nesmějí britští telekomunikační operátoři přidávat do svých sítí žádné nové komponenty od roku 2021. Již existující části běžící na technologiích od Huawei musejí z 5G sítí odstranit nejpozději v roce 2027.

Premiér se svými poradci a zástupci tajných služeb potvrdili tento plán dnes na zasedání Národní bezpečnostní rady a oficiálně ho zaštítí ministr Oliver Dowden, do jehož kompetence spadá také digitalizace. „Je jasné, že stoprocentně bezpečná síť neexistuje,“ prohlásil Dowden. Dodal, že rozhodnutí nejspíš zpomalí zavedení 5G sítí v Británii.

Je velmi pravděpodobné, že se rozhodnutí dočká kladného ohlasu v Bílém domě. Velká Británie totiž relativně dlouho lavírovala mezi USA a Čínou: původně chtěla komponenty od Huawei použít v místech, která experti vyhodnotí jako „nekritická“. Nakonec se však Spojené království přikloní k americkému řešení a vykáže Huawei úplně.

Tlak z USA velmi zesílil v květnu, kdy americká vláda zakázala čínské společnosti využívat komponenty založené na americké technologii. „To byla zásadní změna,“ prohlásil Dowden s tím, že bez amerických čipů je schopnost Huawei stavět nové sítě stejně omezenější.

Lze předpokládat, že britské rozhodnutí se v Pekingu nesetká s pochopením. Čína varovala, že pokud ji bude Británie považovat za „nepřátelského partnera“, bude to mít „následky“.

Podle mluvčího Huawei se „bohužel naše budoucnost v Británii stala předmětem politiky, jde o americkou obchodní politiku a ne o bezpečnost“. Podle agentury Reuters také řekl, že zákaz využívat technologie Huawei v britských sítích 5G je „špatnou zprávou pro každého v Británii, kdo má mobilní telefon“. Tímto krokem se podle něj Británie dobrovolně zařadila do digitálního „pomalého pruhu“.

Britské operátory nyní čeká poměrně drahé technické cvičení – během sedmi let musejí všechna zařízení čínské provenience nahradit.

Největší britský telefonní operátor BT uvedl, že podrobnosti zákazu využívat technologie Huawei musí analyzovat co do nákladů a dopadů na své další podnikání. Finská společnost Nokia uvedla, že technologie, které poskytuje Huawei, je připravena v Británii nahradit.

Reklama

Doporučované