Hlavní obsah

Huawei žaluje americkou vládu, nesouhlasí se zákonem omezujícím prodej výrobků místním úřadům

Huawei považuje zákon omezující prodej výrobků státním úřadům za protiústavní.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Spor mezi Spojenými státy a čínským gigantem Huawei graduje. Telekomunikační firma zažalovala u texaského soudu americkou vládu. Huawei tvrdí, že zákon, který zakazuje federálním agenturám nakupovat její produkty, je protiústavní.

Článek

Čínská telekomunikační společnost Huawei zažalovala vládu Spojených států, která loni zakázala federálním agenturám používat její výrobky. Spojené státy loni přijaly zákon, kterým označily Huawei za bezpečnostní riziko, a omezily tak přístup firmy na americký trh. K podobnému postupu vůči čínské firmě se snaží Washington přesvědčit i své spojence, informovala agentura AP.

Firma Huawei oznámila, že podala žalobu u federálního soudu v Texasu. Podle ní je část zákona, jenž loni v srpnu podepsal americký prezident Donald Trump, protiústavní. Zákonem známým pod zkratkou NDAA Washington zakázal kvůli bezpečnostním rizikům používat vybavení firem Huawei a ZTE ve vládních úřadech.

„Americký Kongres opakovaně nedokázal předložit žádný důkaz, který by podložil jeho omezení výrobků firmy Huawei. Jsme nuceni učinit tento právní krok jako poslední možné řešení,“ uvedl šéf komunikační firmy Kuo Pching. „Tento zákaz je nejen nezákonný, ale brání také firmě Huawei v rovné soutěži a v konečném důsledku tak poškozuje americké spotřebitele. Těšíme se na rozhodnutí soudu a věříme, že bude ku prospěchu Huawei i amerického lidu,“ dodal.

Na tiskové konferenci v Šen-čenu Kuo Pching rovněž Spojené státy obvinil, že při kybernetickém útoku na jeho servery získaly firemní e-maily.

Telekomunikační gigant Huawei dlouhodobě odmítá obvinění ze strany USA, že její zařízení čínská vláda využívá ke špionáži. Společnost se také snaží bojovat proti snaze USA přesvědčit spojence, aby vyloučili Huawei z budování sítě nové generace 5G, poznamenala agentura AP.

Firma má podobné problémy i v Česku

Před používáním softwaru i hardwaru společnosti Huawei v prosinci varoval i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Na začátku února firma Huawei adresovala především NÚKIB, ale i vládě dopis, v němž požadovala upravit nebo zrušit varování před svými technologiemi. Společnost oznámila, že je připravena bránit se u soudů i prostřednictvím mezinárodní arbitráže.

List The New York Times ve středu napsal, že české stanovisko k čínským společnostem Huawei a ZTE mohlo přispět k pozvání Andreje Babiše do Washingtonu. Babiš se ve čtvrtek večer SEČ setká v Bílém domě s prezidentem Donaldem Trumpem.

Společnosti Huawei se zastal šéf Vodafonu

Pře mezi Huawei a americkou vládou trvá od konce loňského roku. Američané nejprve zakázali Huawei ve své zemi, následně začali otevřeně apelovat na své spojence, aby s firmou nespolupracovali jak ve vládním sektoru, tak ani v budování nastupujících 5G sítí. Vyslyšela je v tom Austrálie, Nový Zéland nebo Japonsko.

Česko potom v prosinci prostřednictvím bezpečnostního úřadu NÚKIB vydalo varování před technologiemi Huawei (a ZTE). I proti tomu se už Huawei ohradil, zatím formou dopisu vládě a NÚKIBu.

„V tuto chvíli věříme, že se vzniklou situaci podaří zvládnout rozumně a bez zbytečných konfliktů, které nejsou v zájmu ani jedné strany. Samozřejmě ale známe naše možnosti v oblasti práva, vše jsme důkladně konzultovali s renomovanými právními společnostmi, nicméně neradi bychom k právnímu řešení přistupovali předčasně. Vyhrazujeme si ale právo k obraně proti diskriminačnímu zacházeni, které může poškodit nás a naše zákazníky,“ okomentovala mluvčí Huawei Magda Partyka aktuální postoj firmy v Česku.

Minulý týden na Mobile World Congress v Barceloně se americká delegace snažila apelovat na další země, aby se k bojkotu přidaly.

„Spojené státy žádají ostatní vlády i soukromý sektor, aby zvážily hrozbu představovanou společností Huawei a dalšími čínskými firmami. Čínské zákony totiž vyžadují, aby tyto společnosti bez jakýchkoli demokratických brzd a protiváh pomáhaly obrovskému pekingskému bezpečnostnímu aparátu v přístupu k datům procházejícím jejich sítěmi a zařízeními instalovanými po celém světě,“ uvedl zástupce ministerstva zahraničí Rob Strayer.

Jenže na veletrhu samotném to spíše vypadalo, že se situace začíná překlápět ve prospěch Huawei, který tvrdí, že nikdy tzv. backdoor umožňující špionážním službám přístup k cizím datům do infrastruktury neinstaloval a ani to neplánuje dělat.

Například generální ředitel Vodafonu Nick Read uvedl, že bez firmy Huawei, která je na trhu největším a podle mnohých i nejvyspělejším hráčem, by se infrastruktura pro sítě 5G budovala jen velmi těžko. „Pro operátory i zákazníky by bylo odmítnutí zařízení od Huawei ve výsledku velmi drahé. Evropu by to dostalo do strukturální nevýhody a výstavbu 5G sítí zpozdilo pravděpodobně o dva roky,“ nechal se slyšet Read.

Ve stejné době se zároveň Huawei dohodl se státním operátorem ve Spojených arabských emirátech na vlastních dodávkách technologií pro 5G sítě. Magazín WirtschaftsWoche také přinesl zprávu o tom, že německá kancléřka Angela Merkelová vyjednává s Čínou o dohodě o vzájemné „nešpionáži“, díky které by Huawei nebyl vyloučen z tendrů na 5G sítě.

Tento vývoj potom sebevědomě v rozhovoru pro Seznam Zprávy interpretoval i viceprezident Huawei Technologies pro vnější vztahy Detlef Eckert. „Je jasné, že budeme stavět i v Evropě. USA jsou speciální případ, ale ve zbytku světa Huawei jedná s operátory. Ti navíc nyní přicházejí s povzbudivými prohlášeními, protože vědí, co od nás dostanou. Proto se mění i klima jak ve prospěch celého odvětví, tak ve prospěch Huawei,“ uvedl Eckert.

Reklama

Související témata:

Doporučované