Hlavní obsah

Musk pompézně ukázal evropskou továrnu. Neví, jestli ji bude moci otevřít

Podívejte se na Giga Fest – akci, jíž si Musk udobřoval odpůrce továrny Tesly v Berlíně.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Čeká na finální povolení, i když už je skoro hotová. První evropská továrna Tesly by u Berlína mohla vyrábět deset tisíc elektroaut denně. Místní jsou ale proti, a tak jim Elon Musk nabídl hudbu, atrakce, jídlo i prohlídku zdarma.

Článek

Přestože jsou v Německu větší akce kvůli covidu omezené maximálně na pět tisíc lidí, v sobotu se v obci Grünheide pár kilometrů od Berlína sešel dav o devíti tisících. Výjimku si pro takzvaný Giga Fest v areálu své skoro už dostavěné továrny na elektromobily zařídil šéf Tesly Musk.

„Chceme vás inspirovat tím, co tady děláme, takže mnohokrát děkujeme všem, kteří továrnu Giga Berlin-Brandenburg podporují. Tahle párty je pro vás,“ pronesl Elon Musk v němčině na úvod akce z dočasně postaveného pódia.

Na efekt byla hudba z transformátorů i jídlo pro vegetariány

Musk vybral z lidí, kteří se na internetu registrovali se zájmem o účast na akci, hlavně místní. Ti museli mít doklad o vakcinaci, prodělání covidu či negativní PCR test starý nanejvýš dva dny. Na místě na ně pak už čekala elektronická hudba, kterou utvářely známé Teslovy transformátory, jídelní vozy s vegetariánským občerstvením i pouťové atrakce jako ruské kolo nebo testovací dráha pro elektromobily a malé motokáry.

Pro pozvané obyvatele z okolí, ale například i populární německé influencery a nadšence do elektromobility, bylo vše zdarma a nechyběla ani prohlídka továrny plánovaná asi na 1,5 hodiny pro každou skupinku. Cílem Elona Muska a Tesly totiž bylo přesvědčit a získat na svou stranu místní odpůrce dostavby skoro dokončené továrny, a to i z řad ekologických zastánců.

Skoro dostavěná továrna a skoro bez povolení

Gigafactory 4 či jinak také Gigafactory Berlin totiž firma začala stavět u chráněného vodního zdroje, a to na základě pouze předběžného povolení z roku 2019. Konečné povolení má teprve vydat místní úřad pro ochranu životního prostředí.

Podle ministra hospodářství Braniborska má sice továrna 95procentní šanci, že ho dostane, Musk chce ale zřejmě udělat všechno proto, aby rizika odporu místních a ekologů co nejvíce minimalizoval. Do prvního závodu Tesly v Evropě šly totiž investice ve výši 6,9 miliardy dolarů, tedy asi 150 miliard korun. I navzdory snahám se ale před Giga Festem sešlo také několik demonstrantů.

Tesla chce v továrně v Grünheide vyrábět na úvod asi 150 tisíc elektromobilů ročně. Postupně hodlá ale roční objem produkce zvýšit na půl milionu vozů. Sám Musk přitom na akci uvedl, že „doufá v deset tisíc“ za den, dodává server CNBC. Závod má také vytvořit zhruba 12 tisíc pracovních míst právě pro obyvatele z okolí. U linek by montovali Model Y, který se v Česku prodává za 1,72 milionu korun.

Reklama

Doporučované