Hlavní obsah

Hudební festival Český Krumlov s prodejem lístků čeká, kvůli covidu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Mezinárodní hudební festival (MHF) Český Krumlov i táborský Mighty Sounds pokryly loňské ztráty způsobené koronavirem díky vládním kompenzacím i podpoře partnerů.

Článek

MHF, jenž loni posunul termín na září a zrušil zahraniční vystoupení, letos ještě program nezveřejnil, nespustil ani prodej lístků. Mighty Sounds, loni zrušený, program i vstupenky nabízí. Organizátoři jsou ale v nejistotě, za jakých podmínek bude možné koncerty pořádat.

MHF, jehož 30. ročník je plánovaný od 16. července do 7. srpna, nabídne zahraniční umělce, jako je tenorista José Cura, bubeník Billy Cobham či houslistka Leticia Morenová, kteří měli vystoupit loni. Na zahajovacím koncertu by měl zazpívat Plácido Domingo. „Jsem stále optimistou, že nás to nechají za nějakých opatření uspořádat,“ řekl prezident MHF Jaromír Boháč.

Počítá s rozpočtem 43,5 milionu korun, z toho čtvrtinu tvoří příjmy ze vstupného. Program zveřejní až kolem 20. března. „Děláme velké a nákladově drahé koncerty, tak potřebujeme, aby tam přišel nějaký počet lidí. Kdybychom udělali kapacity, jak chceme, a stát by nám to zakázal, vznikají další náklady. Naštvete třeba 50 procent návštěvníků, kterým budete muset vrátit peníze, což je špatně, tak zatím čekáme,“ řekl Boháč.

Jako příklad dal zahajovací galakoncert s Domingem. Náklady budou osm milionů korun a pořádat ho pro 500 diváků je podle něj nereálné.

Vstupné za zrušený program festival vrátil, vyjma lístků na Curu. Ztrátu pokryl díky podpoře partnerů včetně kraje, státu a města. „Peníze nám nekrátili, takže jsme přežili, což je nejdůležitější,“ řekl Boháč.

Festivalu Mighty Sounds, který je zaměřený na žánry ska, punk či reggae, se povedlo přesunout z loňska na letošek (9. až 11. července) 90 procent kapel. Asi 70 procent hudebníků jezdí ze zahraničí, návštěvníci z ciziny tvoří třetinu. „Je pro nás důležité i to, jak to bude vypadat ve vztahu s kapelami z Evropy a Ameriky. Dva hlavní headlineři, Dropkick Murphys a Social Distortion, jsou americké kapely, jde o to, kdy se rozhodnou, jestli do Evropy pojedou,“ řekl organizátor František Švadlena.

Díky podpoře z Ministerstva kultury se povedlo většinu loňských nákladů nahradit. Ze vstupenek, jichž se loni prodalo několik tisíc, vraceli pořadatelé kolem 40 kusů. „Máme velké štěstí, že Mighty Sounds je komunitní festival. A doufáme, že pokud by se přesouval na rok 2022, vydrží to,“ řekl Švadlena. Teď nabízí festival lístky za 1800 Kč, prodává se jich pár týdně, předchozí roky touto dobou to byly desítky denně.

Organizátoři zvažují, jaké podmínky nastaví stát pro koncerty. Když budou nekomfortní, je podle Švadleny otázkou, zda neodložit akci ještě o rok.

Na 15. ročník Mighty Sounds přijelo předloni na táborské letiště asi 11 tisíc lidí. MHF se v Krumlově koná od roku 1992. Dosud dorazilo přes 12 tisíc umělců ze 40 zemí. Na festival jezdilo každý rok asi 20 tisíc lidí. Loni nabídl jen koncerty českých umělců s kapacitou do 500 lidí.

Reklama

Doporučované