Hlavní obsah

Hudební výlety nabídnou v červnu celkem čtyři koncerty

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Projekt Hudební výlety, který propojuje hudební zážitky a architektonicky zajímavé lokality Moravskoslezského kraje, nabídne letos v červnu čtyři koncerty Lotz Tria.

Článek

„Tříčlenné uskupení muzikantů hrajících na repliky klasicistních basetových rohů, což je nástroj patřící do rodiny klarinetových nástrojů, zahrají 11. až 13. června na různých místech kraje například Mozartovu Kouzelnou flétnu,“ řekla Marcela Červenáková.

Hudební výlety pořádá tým organizující Svatováclavský hudební festival. V červnu zazní koncerty v moravskoslezských zámeckých a chrámových prostorách. Půjde o Rytířský sál frýdeckého zámku ve Frýdku-Místku, Husův sbor v Ostravě-Staré Bělé, Evangelický kostel v Albrechticích a nově zrekonstruovanou Sala terrenu v areálu zámku Bruntál.

„Zajít na koncert Lotz Tria rozhodně slibuje netradiční zážitek nejen díky specifickému zvuku jejich nástrojů. Repertoár tria patří do kategorie zábavní Harmoniemusik, která zaznívala v šlechtických a zednářských kruzích, mimořádně populární jsou pak úpravy árií z Mozartových oper Figarova svatba, Don Giovanni a Kouzelná flétna či operní tvorby Antonia Salieriho,“ popsala Červenáková repertoár vystupujícího uskupení. Dodala, že v programu tria jsou i původní skladby českého rodáka Jiřího Družeckého či dokonce tvorba soudobých skladatelů, kteří se rozhodli přímo pro basetové rohy Lotz Tria.

To je podle mluvčí jediným souborem hráčů na dobové basetové rohy v celé střední a východní Evropě. Trio tvoří bratři Róbert a Ronald Šebestovi a Igor Františák.

Reklama

Doporučované