Hlavní obsah

Hudebníci natáčeli v hotelech, klipy postupně zveřejňují na webu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Světovou premiérou skladby Plastic Meat v sobotu pokračoval cyklus sedmi krátkých filmových koncertů, které natočili hudebníci z Brno Contemporary Orchestra.

Článek

Všechny klipy, které vznikly v prázdných brněnských hotelech, soubor postupně zveřejňuje na svém youtube kanále. Před živým publikem zatím kvůli opatřením proti šíření koronaviru hrát nelze.

Autorem v sobotu uvedené novinky je violoncellista a skladatel Josef Klíč. Nadžánrová skladba vznikla na objednávku Brno Contemporary Orchestra, což je soubor zaměřený hlavně na soudobou vážnou hudbu. Klip se natáčel v prezidentském apartmá hotelu Cosmopolitan Bobycentrum, dirigent Pavel Šnajdr si zahrál barmana.

Orchestr při natáčení celé série spolupracoval s platformou Terén, která spadá pod Centrum experimentálního divadla, a filmaři Annou Babjárovou a Martinem Svobodníkem. Skladby současných autorů v klipech doprovázejí příběhy skutečných i vymyšlených návštěvníků, důležitá je architektura a atmosféra poloprázdných či zcela uzavřených hotelů. Hudebníci se změnili také v herce.

Série dostala název Please, Do Not Disturb, tedy Prosím, nerušit, což je text známý z hotelů, ale také z nahrávacích studií. Podle dirigenta Šnajdra reaguje Brno Contemporary Orchestra na situaci ve společnosti. „Před rokem jsme hráli z izolace, pak jsme si dovolili pár koncertů a nahrávek, a nakonec musíme posunout o rok celou jubilejní 10. koncertní sezonu. Co dál? Můžeme jet na služební cestu. Tak jsme vyrazili do hotelů, které zejí prázdnotou a bojují o přežití, stejně jako my,“ popsal Šnajdr.

Hudebníci a filmaři společně zavítali do hotelů Barceló, Grandezza, Continental nebo do paláce Padowetz. V neděli sérii završí „mafiánská sága z prostředí Brněnské přehrady“ natočená v hotelu Santon. Zazní skladba Organizace od Pavla Zlámala.

Reklama

Související témata:

Doporučované