Hlavní obsah

Hudebník Bob Geldof vrací ocenění. Protestuje proti nominaci barmské političky

Bob Geldof vrací ocenění. Protestuje proti nominaci barmské političkyVideo: AP

 

Reklama

Irský hudebník, herec a politický aktivista Bob Geldof oznámil, že se na protest proti nominaci Aun Schan Su Ťij rozhodl vrátit vyznamenání Freedom of Dublin.

Článek

Bob Geldof vrací zpět cenu Freedom of Dublin. Vadí mu, že je na stejné ocenění navržena také barmská politička a generální tajemnice strany Národní liga pro demokracii Aun Schan Su Ťij.

Su Ťij, nositelka Nobelovy ceny za mír, byla často kritizovaná za to, že se nepostavila proti násilí v Barmě. Barmská vůdkyně se v minulosti vyjadřovala k násilí páchanému na muslimské komunitě Rohingů v rozporu s organizací na ochranu lidských práv. Zprávy o vraždění a útlaku označila za dezinformace.

Podle barmské političky vláda chrání všechny své obyvatele a dezinformační kampaň jen slouží zájmům teroristů. Barmská vláda však podle humanitárních organizací umisťuje na hranice s Bangladéšem, kam muslimové prchají, nášlapné miny.

Od srpna přitom uprchlo z Barmy do Bangladéše více než 600 tisíc Rohingů, tři pětiny z nich při nejnovější vlně násilí. Barmská vláda ale naopak tvrdí, že z Arakanského státu na západě Barmy na pobřeží Indického oceánu, kde Rohingové žijí, bylo takzvaně „evakuováno“ téměř dvanáct tisíc osob patřících k této menšině.

Geldof pak ve svém prohlášení uvedl, že je hrdý na město, ze kterého pochází, ale nemohl si ponechat stejnou cenu, na kterou je nominovaná i Su Ťij. Dodal pak, že cenu odevzdá v pondělí na radnici. „Stručně řečeno, nechci být nijak spojován s osobou, která se v současné době zabývá masovými etnickými čistkami Rohingů v severozápadní Barmě.“

Hudebník je zakládajícím patronem britské nevládní organizace The Aegis Trust, jež se zabývá prevencí genocidy po celém světě. Organizace stojí za vznikem Národního muzea holokaustu ve Velké Británii. Geldof dodal, že sdílet poctu se Su Ťij by bylo pokrytecké, jelikož je v nejlepším případě komplicem při etnických čistkách.

Rockový veterán Geldof je držitelem mnoha různých ocenění, například před pěti lety v Římě převzal za své aktivity na pomoc hladovějící Africe cenu Člověk pro mír (Man for Peace). Britský zpravodajský server BBC paradoxně nedávno uvedl, že miliony dolarů, které v 80. letech Geldof shromáždil na pomoc v Etiopii, použili povstalci k nákupu zbraní.

Reklama

Související témata:

Doporučované