Hlavní obsah

Hůlka, Komárek a ředitel pivovaru. Je správné jim připnout řády?

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Anketa osobností: Komu by Jan Švejnar, Věra Jourová, Jiří Pospíšil a Michal Horáček dali státní vyznamenání?

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Kdo zaslouží státní vyznamenání? Čtyři osobnosti odpovídají v anketě Seznamu.

Článek

Zpěvák Daniel Hůlka, manažer Budvaru Jiří Boček, legendární prognostik Valtr Komárek či hrdina druhé světové války generál Jaroslav Klemeš jsou jména, která by dnes večer měla při oslavě státního svátku na Hradě dostat od prezidenta republiky státní vyznamenání.

Správná volba? V anketě Seznamu naznačují odpověď na tuto otázku čtyři osobnosti, které by se podle momentální podpory mohly v příští přímé prezidentské volbě stát vyrovnanými soupeři Miloše Zemana.

Horáček: Mám konkrétní návrh

Jan Švejnar, který má spolu s Michalem Horáčkem mezi potenciálními Zemanovými protikandidáty největší podporu, především připomíná, že při výběru oceňovaných musí mít prezident vysoké standardy.

„Vyznamenání by mělo jít lidem, kteří mají velké zásluhy, kterým stát dluží mnoho na tom, jak si vede. To by byl princip, který bych zastával,“ říká v anketě.

Michal Horáček překvapil zcela konkrétní představou, koho vyznamenat. „Kdybych měl jmenovat jednoho člověka, kterému bych to určitě udělil, je to páter Josef Suchár, který v roce 1992 přišel do obce Neratov, zjistil, že tam žijí dva, slovy dva, stálí obyvatelé, a na kopci nad nimi jsou jakési trosky kdysi slavného kostela, kde podle katolíků se děly mnohé zázraky. A řekl: Já tohle místo oživím,“ uvedl textař a někdejší majitel sázkové společnosti Fortuna. „Přišel jeden člověk, inspiroval ostatní a dokázal to, co umíralo, oživit a to teď rozkvétá,“ vysvětluje.

Velmi podobně vidí klíč k výběru vyznamenaných také Jiří Pospíšil a Věra Jourová, přičemž europoslanec připojuje poznámku, kdo by mezi oceněnými být neměl. „Vždycky tam určitý subjektivní prvek je, ale vyznamenávat lidi, kteří patří do okruhu mých přátel nebo kteří mně pomáhali v kampani, to považuji za velký problém,“ říká.

Vyznamenání pro bratry Mašínovy?

Rozdílné postoje však čtyři oslovení zaujali v tom, zda by státní vyznamenání zasloužili bratři Mašínové, kteří se v 50. letech postavili proti komunistické totalitě se zbraní.

Horáček i Švejnar sice uznávají jejich odvahu a hrdinství, avšak přistupují na to, že některé oběti, které v ozbrojeném odporu Mašínů zůstaly, jsou problematické.

„Jsou to lidé, kteří si zaslouží uznání za to, co udělali, ale jelikož tam byla tak kontroverzní situace, sám bych myslel, že by to nebylo na tak vysoké státní vyznamenání,“ uvádí například Jan Švejnar.

„Opravdu nevím,“ odpovídá Michal Horáček. „Musel bych se seznámit s celým tím případem, a obávám se, že nakonec to stejně závisí na pohledu, který zaujímáte dopředu, na ideovém východisku, jež zastáváte.“

Jiří Pospíšil, bývalý ministr spravedlnosti, by Mašínům vyznamenání udělil. „Protože pro mě to byli lidé, kteří bojovali proti nastupující totalitě. A to je ten klíčový axiom mého uvažování,“ vysvětluje.

Ano pro Mašíny řekla i eurokomisařka Věra Jourová. „Podíleli se na boji proti totalitnímu režimu, který měl na rukou krev,“ řekla své důvody.

Bratři Mašínové nebyli stále za svůj odboj proti komunistickému režimu v Československu padesátých let plně rehabilitováni.

Ctirad Mašín zemřel před pěti lety v Clevelandu, jeho bratr Josef před několika dny z USA Seznamu řekl, že za současných poměrů nepřipadá ocenění v rodné zemi v úvahu.

Reklama

Doporučované