Hlavní obsah

Hůlka vrátí Zemanovi vyznamenání. Co si to k nám dovoluješ? ptá se zpěvák

Foto: Profimedia.cz

Daniel Hůlka dostal státní vyznamenání od Zemana v roce 2016.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman zkritizoval zpěváka Daniela Hůlku za to, že se účastnil demonstrace proti nošení roušek. Hůlka naopak oznámil, že prezidentovi vrátí vyznamenání kvůli jeho výrokům kolem koronaviru.

Článek

Zpěvák Daniel Hůlka se rozhodl, že 28. října vrátí prezidentu Miloši Zemanovi státní vyznamenání. Medaili Za zásluhy od něho dostal v roce 2016.

„Ve státní svátek 28. října 2020 ti přijdu na Pražský hrad vrátit vyznamenání, které jsi mi udělil. Nemohu si ponechat toto ocenění, které jsem obdržel z rukou člověka, jakým ses ukázal být. Musel bych se za sebe stydět,“ oznámil zpěvák.

Hůlka v otevřeném dopise, který zveřejnil na svém Facebooku, uvedl, že mu vadí prezidentova slova, kterými znevážil ekonomické problémy lidí kvůli koronaviru.

„Právě v této době, kdy národ, který tě demokraticky zvolil prezidentem své země, od tebe očekává pomoc či slova útěchy, si ty naopak ještě přisadíš. Řekneš lidem, že jsou neschopní, nevzdělaní a zaslouží si zkrachovat nebo skončit na ulici. Co si to k nám, normálním lidem, vlastně dovoluješ?“ napsal zpěvák v otevřeném dopise.

Na zpěvákovo rozhodnutí už reagoval i Hrad. „Když člověk nechá své srdce ovládnout zlobou, je schopen napsat cokoliv. A většinou toho později velmi, velmi lituje. Vrátit státní vyznamenání je vzkaz celé republice, jejím hodnotám a obětem předků. Daniel Hůlka navíc sám sebe usvědčuje z toho, že žije v klamu. Panu prezidentovi podsouvá výroky, které nikdy, to zdůrazňuji, neřekl. Evidentně vychází z mediálních zkazek. Ukazuje se tak, jak nebezpečná umí být mainstreamová média v krizových situacích, kdy otevřeně lžou nebo šíří dezinformace,“ uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman v uplynulých dnech Hůlku zkritizoval. A to proto, že se účastnil demonstrace proti nošení roušek.

„Daniel Hůlka dostal vyznamenání za svůj pěvecký výkon. Pokud jde o jeho účast na protirouškové demonstraci, doporučuji mu, aby si dal studený a mokrý hadr na hlavu a stáhl se na nějakou dobu do soukromí,“ uvedl prezident Zeman v MF Dnes.

I na toto zpěvák v otevřeném dopise reaguje. „Opravdový přítel však nikdy veřejně svého kamaráda nezesměšní a nevzkazuje mu prostřednictvím médií, že si má dát mokrý hadr na hlavu jen proto, že má odlišný názor. V demokracii má každý názor stejnou hodnotu,“ píše Hůlka.

Daniel Hůlka přitom dlouhodobě patřil mezi Zemanovy obdivovatele. V roce 2013 dokonce neúspěšně kandidoval za Stranu práv občanů Zemanovci do Sněmovny. Byl také ve volebním štábu po boku Zemana, když v roce 2018 znovu vyhrál v prezidentských volbách.

Reklama

Doporučované