Hlavní obsah

Human Rights Watch: Trump je pohromou pro lidská práva, hrozbou je populismus

Populismus v dříve tolerantních zemích je podle Human Rights Watch vážnou hrozbouVideo: AP

 

Reklama

Organizace Human Rights Watch ve výroční zprávě upozornila například na politiku Donalda Trumpa či předvolební kampaň Emmanuela Macrona.

Článek

Populistická manipulace veřejného mínění představuje velkou hrozbu pro práva menšin v dříve tolerantních demokraciích, zejména Spojených státech. Uvedla to organizace Human Rights Watch (HRW) ve své ročence, kterou zveřejnila ve čtvrtek. Upozornila v ní zejména na nárůst netolerance v bohatých západních státech a veřejně vyzvala k masovému odmítnutí nenávistných postojů.

Americký prezident podle výkonného šéfa organizace Kennetha Rotha prolomil všechna tabu v oblasti rasismu, misogynie a xenofobie. „Trump je v mnoha ohledech pohromou pro lidská práva,“ uvedl. Americký prezident obdivuje „silné muže“, jako je ruský prezident Vladimir Putin nebo jeho turecký protějšek Recep Tayyip Erdoğan. Pokud Trump chválí autoritářské lídry, je těžké je stigmatizovat.

Naopak pozitivně HRW hodnotila předvolební kampaň francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, vnímá ji jako zlomový bod v boji proti populismu. „Ostatní evropští lídři se snažili být zadobře s krajně pravicovými politiky, aby jim zabránili, ale ve výsledku je legitimizovali. Macron to udělal jinak. Otevřeně se konfrontoval s Národní frontou, zdůrazňoval demokratické hodnoty a přesvědčil Francouze, aby odmítli agendu nenávisti a netolerance,“ řekl Roth.

Jako problematické vnímá organizace některé snahy zemí o boj s falešnými zprávami. Rozhodování vlády o tom, co je pravda a co lež, může lehce sklouznout k cenzuře. „Měli bychom být velmi opatrní a nepoužívat téma falešných zpráv jako omluvu pro vládu a případnou cenzuru,“ uvedl Roth s tím, že je daleko důležitější najít nástroje, jak srovnat falešné zprávy s těmi skutečnými.

Vzestup populismu je podle organizace do určité míry odezvou politiků na rozhořčení lidí způsobené zejména ekonomickou nerovností. Lidem dále vadí kulturní změny spojené s migrací a hrozba terorismu. Populisté s těmito stížnostmi a obavami pracují a dělají obětní beránky ze zranitelných menšin, jako jsou například migranti a uprchlíci.

HRW také odsoudila plíživý vzestup autoritářství v Polsku a Maďarsku a vyzvala Evropskou unii, aby se více angažovala v problémech Jemenu, Barmy a Turecka.

Human Rights Watch je mezinárodní nevládní organizace sídlící v New Yorku, která se zabývá otázkou lidských práv. Je známá odhalováním porušování práv ve válečných zónách nebo represivních režimech.

Reklama

Doporučované