Hlavní obsah

Humanitární pomoc Sýrii je krokem k naší vlastní bezpečnosti, říká Petříček

Tomáš Petříček na bruselské konferenci o konfliktu v Sýrii.Video: Jolana Humpálová

 

Reklama

Česká republika se zúčastnila konference v Bruselu o syrském konfliktu. Tématy byla humanitární pomoc pro Sýrii a okolní země, ukončení konfliktu a zajištění stability v zemi tak, aby se do Sýrie vrátili uprchlíci.

Článek

Česká republika se v rámci jednání ministrů zahraničí zavázala k tomu, že pošle na pomoc do Sýrie a okolních zemí 250 milionů korun. Pomoc bude podle Petříčka směřovat těm, kteří ji potřebují nejvíc, hlavně ženám a dětem.

„Je to projev naší solidarity, ale je to také krok k naší budoucí bezpečnosti,“ řekl Petříček novinářům. Příspěvky přitom většinou směřují už na konkrétní projekty, které se týkají zlepšení zdravotnictví a vzdělání, i na praktickou pomoc pro humanitární pracovníky v terénu.

Na jednání se řešila i pomoc k vyřešení politického konfliktu v Sýrii tak, aby se mohlo dosáhnout stability v zemi a aby se uprchlíci mohli vracet zpět do Sýrie. Jednalo se i o otázce zodpovědnosti za spáchání zločinů v době konfliktu v zemi tak, aby mír přetrval.

Petříček uvedl, že se stále více než 5 milionů uprchlíků nachází mimo Sýrii, přičemž situace zejména v Jordánsku i v Libanonu zůstává stále velmi vyhrocená. Jordánský ministr zahraničí Ayman Safadi podle Petříčka řekl, že se z 1,3 milionu uprchlíků v Jordánsku vrátilo do Sýrie pouze 13 tisíc lidí.

Projekt pomoci pro sirotky, který zaštiťuje premiér Andrej Babiš, nebyl součástí jednání. Podle Petříčka Babiš projekt pomoci sirotkům představuje jako svůj projekt, který chce realizovat sám, a je to mimo rámec pomoci, kterou v Bruselu slíbili.

Reklama

Doporučované