Hlavní obsah

Humpolec hlasoval neúspěšně o odvolání starosty

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Opoziční zastupitelé z uskupení HumpolecGO! dnes vyvolali hlasování o odvolání starosty Humpolce Karla Kratochvíla (ODS). Jejich návrh ale nebyl schválen.

Článek

Podle Zuzany Žaloudkové, která návrh předložila, je starosta neochotný řešit nesrovnalosti v zadávání veřejných zakázek a ve vedení města se dopouští klientelismu. Jádrem sporu byla investice Rodinného pivovaru Bernard, který položil své vodovodní a kanalizační potrubí do výkopů, které byly součástí městské zakázky.

Opozice opakovaně namítala, že tím město tratilo. Pivovar ale dokládal úhradu nákladů za svoji část infrastruktury. Navíc argumentovaly pivovar i vedení města tím, že lidé nemuseli strpět dvojí rozkopání ulic. „Návrh na odvolání starosty Humpolce považuji za účelový a sprostý. Očekávám, že tento bod bude zastupitelstvem smeten ze stolu. Budeme zvědaví, jaké důkazy ke svým tvrzením uvede předkladatelka návrhu na odvolání,“ řekl pro ČTK před jednáním zastupitelů spolumajitel pivovaru a humpolecký zastupitel Stanislav Bernard (za ODS).

Opozice si nechala zpracovat čtyři znalecké posudky, které měly její závěry podložit. Někteří zastupitelé pak volali po tom, aby nechalo město prověřit nezávislým auditem investice z let 2013, 2015 a 2018, což většina zastupitelů neschválila. Kratochvíl následně řekl, že kohokoli, kdo o postupu radnice pochybuje, může podat trestní oznámení.

Návrh na odvolání je podle Kratochvíla legitimním krokem jakékoli opozice. Zároveň je přesvědčený o tom, že postup radnice už v minulosti opakovaně odůvodnil a obhájil.

Reklama

Doporučované