Hlavní obsah

Humpolecká 8smička chystá výstavu umělců tvořících ve spolupráci s komunitou

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Zóna pro umění 8smička v Humpolci na Pelhřimovsku připravuje po otevření výstavu, která se bude věnovat tvorbě českých a slovenských umělců spolupracujících s komunitou.

Článek

„Nazvaná je Ruka na konci ramene a přístupná bude od 29. května. Do té doby je možné po předchozím objednání v galerii navštívit Byt sběratele, ve kterém 8smička prezentuje současné a moderní umění ze sbírky, kterou spravuje. Byt byl otevřený na začátku roku 2020, kvůli pandemii ho zatím příliš lidí nenavštívilo,“ řekla výkonná ředitelka 8smičky Martina Hončíková.

Byt sběratele je prostor v patře 8smičky. Autorem scény je Dominik Lang. V náznacích a jen minimalisticky je členěný na obytné prostory včetně pracovny, ložnice, obývacího pokoje s krbem, dětského pokoje nebo koupelny. Lidé v něm uvidí i díla Josefa Čapka, Bohumila Kubišty nebo Milana Knížáka. „Protože je to takový velmi speciální a komorní prostor, chceme, aby si ho lidé mohli patřičně vychutnat, tak je přístupný jen přes objednání,“ řekla Hončíková.

Výstava Ruka na konci ramene bude v Humpolci přístupná do ledna příštího roku. „Poprvé se v galerijním prostoru v takto ucelené formě představí projekty umělecké spolupráce, participativní projekty od 50. let až do současnosti, které vznikaly mimo instituce, galerie, klasické výstavní prostory,“ řekla Hončíková. Společným jmenovatelem vystaveného výtvarného umění i videa je spolupráce umělců se společenskými skupinami včetně sociálně vyloučených.

Umělci budou v rámci výstavy spolupracovat i s humpoleckou komunitou. U jednoho z bytových domů už vyrůstá nápis z rostlin vysetých na pozemku. „A obyvatelé domu se o ten nápis budou starat, budou si ho hýčkat, aby jim vykvetl,“ řekla Hončíková. V plánu je také instalace výtvarně pojaté zastávky autobusu umělce Richarda Loskota, u které sice skutečné autobusy zastavovat nebudou, ale bude sloužit místním k jejich výtvarnému vyjádření.

Zónu umění 8smička, která je v provozu od dubna 2018, tvoří třípodlažní budova, nádvoří a galerie Roleta. Budova je v majetku humpolecké společnosti Hranipex, hlavního partnera nadačního fondu, který galerii spravuje. Průměrná denní návštěvnost zóny je asi 50 lidí, řekla Hončíková. Kvůli koronaviru a omezením s ním spojených přišla 8smička asi o třetinu návštěvníků.

Zóna s celkovou rozlohou kolem 3000 metrů čtverečních vznikla v Kamarytově ulici u městského parku Stromovka. Někdejší továrna na vlněné látky Karla Trnky se po roce 1948, stejně jako jiné místní textilky, stala součástí národního podniku Sukno. Tehdy dostala pořadové číslo 08. Do roku 1989 v ní byla přádelna.

Reklama

Doporučované