Hlavní obsah

Hůř než se zvířaty. Záběry ukazují, jak Tálibán zachází s těmi, co „hyzdí“ ulice

Svět bez obalu: Podívejte se, jak Tálibán zachází s drogově závislými Afghánci.Video: RFE/RL

 

Reklama

Podle mezinárodního vyšetřování holduje drogám kolem deseti procent Afghánců, což je největší poměr k počtu obyvatel na světě.

Článek

Provincie Nímróz na jihozápadě Afghánistánu leží na hlavních trasách, kudy Tálibán, když ještě bojoval o moc, pašoval opium a heroin do Íránu a Pákistánu. Díky tomuto obchodu mohl financovat svůj boj proti tehdejší vládě a převzít moc v zemi.

Kvůli tomuto obchodu se teď tisíce Afghánců potýkají se závislostí na drogách. Je mezi nimi i Ahmed, který tvrdí, že by se chtěl léčit, ale neví jak. „Nejde jen o mě. Všichni tito mladí lidé se chtějí léčit, cítit se zase dobře, mít peníze a být se svými rodinami,“ říká Ahmed. Poté, co Tálibán převzal v srpnu moc v zemi, byla ve městě Zarandž všechna zdejší odvykací centra uzavřena. „Za předchozí vlády tu byla tři odvykací centra. Nyní není otevřeno ani jedno z nich,“ stěžuje si další drogově závislý.

Podle některých odhadů je v provincii Nímróz závislých na opiátech okolo 4000 lidí. Naděje, že by se jim podařilo se vyléčit, jsou zde ale minimální. „Ti, kteří potřebují akutní pomoc, mohou jít do nemocnice. Dostanou tam léky, které mohou použít během domácí léčby. Prozatím a dočasně - opakuji, že dočasně - ale závislé pacienty nehospitalizujeme,“ říká vedoucí odvykacích center v provincii Nímróz Chalíl Šáh Kazemí.

V Kábulu se zase snaží Tálibán drogově závislé dostat z městských ulic násilím.

„Toto je politika islámského emirátu. Chtějí město zbavit všeho, co ho hyzdí. Dokud tady budeme mít místo, budou je (toxikomany) sem vozit. Máme obsazeno téměř všech našich 1000 lůžek. Pracujeme zdarma, nikdo z nás nedostal čtyři měsíce plat. Doufáme, že se to změní,“ řekl tamní doktor Ahmad Zohír Sultání.

Podívejte se na fotogalerii, jak je s drogově závislými zacházeno v Kábulu.

+11

Tvrdé zacházení potvrzuje i jeden z kábulských narkomanů: „Od té doby, co přišel Tálibán, tak nám nedovolí nikde být. Když nás vidí, začnou nás mlátit, jako bychom byli zvířata a ne lidi. S drogově závislými tu zacházejí hůř než se zvířaty.“

Ve městě Zarandž uživatelé drog na ulicích podobně tvrdému zacházení prý zatím čelit nemusí. Zůstávají ale bez pomoci a prostředků, a nemají tak žádnou možnost, jak své závislosti na drogách čelit.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované