Hlavní obsah

Hurá na dovolenou. Očkovaní Britové dostanou zelenou ohledně vstupu do EU

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

V průběhu týdne by Britové mohli dostat zelenou k cestě do států Evropské unie bez nutnosti podstoupení karantény či testu. Tyto dveře jim mají otevřít očkovací pasy a v nich záznam o absolvování celého procesu vakcinace.

Článek

Koktejly a „chytání bronzu“ na španělských či italských plážích bez vedlejších nepříjemností, to by se již brzy mohlo stát letní realitou pro Brity, kteří chtějí za dovolenou vyrazit do Evropy. Očekává se totiž, že evropští velvyslanci ve středu podepíší plán, který plně očkovaným Britům dovolí vycestovat na území EU bez absolvování testů na koronavirus nebo povinné karantény.

Daný plán předpokládá, že členské státy EU přijmou jednotné požadavky na vstup vůči turistům ze zemí s nízkým rizikem nákazy a vysokou mírou proočkovanosti. Tam by mělo spadat právě i Spojené království, a cestovatelům by se tím otevřel přístup k oblíbeným destinacím. Kromě Británie by se na seznam mohly dostat i Spojené státy americké.

Zelenou ke vstupu do Evropy mají momentálně turisté ze sedmi států s nízkým počtem nakažených v přepočtu na 100 000 osob. Mezi ty patří například Singapur, Austrálie nebo Nový Zéland. Pokud se velvyslanci podle očekávání ve středu shodnou, rozhodnutí by mělo být formálně přijato ve čtvrtek.

Ke krokům dochází v době, kdy šéf londýnského letiště Heathrow spolu s ředitelem British Airways požádali britskou vládu o zveřejnění nového předběžného seznamu „zelených“ zemí, který má pomoct tamním rodinám s plánováním dovolené, a to i z finančního hlediska, jelikož mnozí mohou být v případě pozdních rezervací vystaveni omezeným možnostem a vysokým cenám.

Na aktuálním „zeleném seznamu“ Británie, který vylučuje nutnost postoupení karantény, se nachází celkem 12 zemí a území. Jedinou zemí Evropské unie, kam Britové mohou bez problémů vycestovat, je Portugalsko. Zbylé státy, včetně Česka, dosud „svítí“ oranžově, a pro Brity tak cesta na jejich území znamená po návratu nutnost izolace a absolvování dvou PCR testů.

Již zmiňovaní muži v čele British Airways a letiště Heathrow se obávají také toho, aby Británie omezeným „zeleným seznamem“ navzdory úspěšné vakcinaci obyvatelstva nepromeškala zahájení cestování v Evropě. Smysluplný návrat k létání a zahraničním cestám je podle nich klíčový pro to, aby se letecké i cestovní společnosti, které rokem pandemie utrpěly, postavily na nohy.

Minulý týden přitom britský premiér Boris Johnson varoval, že se současný seznam o dvanácti zemích příliš rychle rozšiřovat nebude. Tamní ministr zdravotnictví Matt Hancock zase stále opakuje, aby se Britové cestám do „oranžových“ zemí vyhnuli a podnikali je jen opravdu v nejnutnějších případech. Kromě nepříjemností po návratu však cestování do těchto oblastí vládou legálně zakázáno není.

Kvůli tomuto přístupu vláda čelí odporu i z řad Konzervativní strany, například Huw Merriman, člen parlamentu Spojeného království, obvinil Hancocka z přeměny „oranžového seznamu“ na „červený“ a vznesl otázku, jaký má vůbec smysl vlastnit v této době pas. Podle kritiků by se většina Evropy již na seznam bezpečných zemí mohla přidat.

Rozvolnit, či nerozvolnit?

Nejistá situace týkající se Britů ale nyní panuje také na domácí půdě. Nejen Anglie je v procesu rozvolňování koronavirových opatření a další vlna uvolnění by právě zde mohla přijít 21. června. Spolu s tím se ale častěji mluví o větší opatrnosti a nyní také o „lokálních lockdownech“, které by platily pro oblasti s vysokým výskytem nákaz.

„Pokud se to v některých z těchto oblastí zhorší, pak samozřejmě nemůžeme vyloučit, že bychom zavedli určité lokální opatření. V tuto chvíli nad těmito oblastmi provádíme intenzivní dohled a pomocí nárazových testů koronavirus identifikujeme a řešíme,“ cituje slova George Eustice, britského ministra pro životní prostředí, list The Guardian.

Ve Spojeném království momentálně panují obavy zejména ohledně takzvané indické mutace koronaviru B1.617.2, která by se podle odborníků měla brzy stát dominantní variantou ve Velké Británii. Její případné rozšíření by tak mohlo vést k narušení plánu na další rozvolňování.

„Znamení jsou znepokojivá, ale pravděpodobně ještě nejsou dostatečně silná na to, aby oddálila další fázi uvolnění lockdownu,“ citoval The Guardian již před posledním rozvolněním, které proběhlo 17. května, profesora medicíny na University of East Anglia Paula Huntera. Ten v rámci nejistoty z „indické mutace“ zmínil také fakt, že odborníci dosud nevědí, jak závažná by tato varianta mohla být u již očkovaných osob. Vakcinaci oběma dávkami již v Británii přitom podstoupila téměř třetina obyvatelstva.

Reklama

Doporučované