Hlavní obsah
Online

Hurikán Florence udeřil na pobřeží USA, má první oběti

Hurkán Florence pustoší pobřeží USA.Video: AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

USA se připravují na příchod hurikánu Florence. V Severní a Jižní Karolíně se rozvodnily řeky a přes 300 tisíc lidí je bez proudu.

Článek

Hurikán Florence pustoší Severní Karolínu a některé obce by mohl zcela zničit. Na tiskové konferenci to dnes řekl guvernér státu na východním pobřeží USA Roy Cooper. Podle aktuálního oznámení amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) by měl živel ještě během dneška postupně slábnout, výrazně by měl pak na síle ztratit o víkendu.

„Bouře pustoší náš stát,” uvedl Cooper na tiskové konferenci. „Obáváme se, že by některé obce mohly být zcela smeteny z povrchu zemského,” dodal. Déšť této intenzity podle guvernéra postihne Severní Karolínu „jednou za tisíc let”.

Guvernér Severní Karolíny Roy Cooper varoval, že záplavy může pocítit téměř celý stát. V přímém ohrožení je správní středisko Wilmington. Během příštích dvou až tří dnů spadnou na Severní Karolínu srážky obvyklé v období osmi měsíců. Úřady varovaly, že zátopy způsobí vážné znečištění zdrojů pitné vody.

V oblasti je zatím bez proudu necelých sto tisíc lidí. Výpadek podle odhadů zasáhne miliony Američanů a obnova dodávek potrvá týdny. Do víc než 120 krytů se uchýlilo kolem 12 tisíc lidí.

Kromě záplav budou podle meteorologů ohrožovat pobřežní oblasti i sesuvy půdy. Přímý nápor živlu bude patrný až dva nebo tři kilometry hluboko ve vnitrozemí. Silné deště se očekávají i ve státech Alabama, Tennessee, Kentucky a Západní Virginie.

Stav ohrožení vyhlásila federální vláda v Georgii, Severní a Jižní Karolíně, Virginii, Marylandu a ve Washingtonu.

  • Aplikace ukáže lidem cestu k nejbližšímu úkrytu

    Zatímco hurikán dorazil na pevninu, Divize pro zvládání krizových situací v Jižní Karolíně (SCEMD) připravila pro zasažené obyvatele unikátní aplikaci. Chytré telefony ukážou svým uživatelům nejbližší dostupný úkryt v reálném čase.

  • Z hurikánu se stává tropická bouře

  • Do postižených oblastí zavítá americký prezident Trump

    Severní a Jižní Karolínu má v první polovině příštího týdne navštívit prezident Spojených států amerických Donald Trump. Na svém twitterovém účtu to napsal reportér agentury Reuters pro záležitosti Bílého domu a americké vlády Steve Holland. Návštěva je podle jeho informací potvrzená, pokud tedy cesta prezidenta nenaruší provoz záchranných operací ve státech.

  • Čtvrtý mrtvý se snažil zapojit generátor, a to i navzdory varováním

    Čtvrtou oběť zastihl hurikán Florence zhruba 100 kilometrů od okrsku Pender County, kde zemřela oběť třetí. Zatím blíže nespecifikovaná osoba zde zemřela při snaze zapojit generátor. V prohlášení to uvedla kancelář guvernéra Severní Karolíny.

    Agentury záchranných služeb přitom po celý den sdílejí „bezpečnostní tipy”, které mimo doporučení neopouštět domovy, neřídit nebo nebrodit se skrze zaplavené oblasti varují i před zapojováním plynem poháněných generátorů nebo grilovacích zařízení. Důležité je podle nich mít také vždy připravenou lékárničku.

  • Ke třetí oběti se záchranáři nedostali včas

    O třetí oběti, kterou si vyžádal hurikán Florence v okrsku Pender County, informoval server BBC. Mluvčí okrsku uvedl pro televizi NBC News, že obětí byla žena, která měla vážné zdravotní potíže. Zemřela na infarkt při čekání na záchranáře. Ti sice odpověděli na její nouzový hovor, cestu jim ale zablokovaly spadené stromy. Včas se k ženě dostat nestihli.

  • Bouře má první dvě oběti, na matku s nemluvnětem v domě spadl strom

    Oddělení policie Wilmington potvrdilo, že v přístavním městě na jihovýchodním pobřeží v Severní Karolíně padly hurikánu Florence za oběť dva životy. Matku s nemluvnětem v jejich domě zavalil strom. Otce odvezli záchranáři se zraněními do městského zdravotnického centra New Hanover Regional.

  • Kvůli hurikánu muselo být zrušeno přes tisíc letů, říká česká novinářka pobývající v USA

    Očekávané počty evakuovaných, o kterých píše také agentura Reuters, se měly pohybovat kolem jednoho milionu lidí. Česká novinářka Julie Urbišová aktuálně pobývající v New Orleans v USA pro Televizi Seznam uvedla, že podle jejích informací bylo z nejhůře zasažených oblastí na pobřežích Severní a Jižní Karolíny přemístěno přibližně 26 tisíc lidí do speciálních evakuačních center. Letiště pak dále musela zrušit přes 1100 plánovaných letů. Více si můžete poslechnout v rozhovoru.

    Rozhovor s českou novinářkou Julií Urbišovou z USA.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

  • Florence zvedá rekordní vlny, překonal i Joaquina z roku 2015

    Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) píše, že hurikán Florence zlomil další rekord. Tentokrát jde o výšku přímořských vln. Ty dosahují na pláži Wrightsville, kam Florence v Severní Karolíně na pobřeží poprvé dorazil, výšky až 1,2 metru. Překonal tak hurikán Joaquin z roku 2015.

  • Video: Plameňáci opouští výběhy. Zoologické zahrady se připravují na hurikán

    Zoologická zahrada Riverbank Zoo v Jižní Karolíně přemístia více než 40 plameňáků z jejich výběhů do zabezpečených vnitřních prostor. Na hurikán Florence se v ní připravují již od čtvrtku.

    Video: Jan Marek, Reuters

    I přestože poryvy větru kolem hurikánu se drží kolem rychlosti 130 kilometrů za hodinu, čímž se Florence řadí do kategorie hurikánů 1, jeho pomalý pohyb rychlostí 10 kilometrů za hodinu způsobuje o to horší pustošení oblastí, ve kterých setrvává déle.

    Z pátku na sobotu se očekává jeho přesun z jihovýchodu Severní Karolíny do východní, vnitrozemské části Jižní Karolíny, kde se má s menším vychýlením k jihovýchodu stočit na severozápad a pokračovat k centru Apalačských hor.

    Pustošení hurikánu podle agentury Reuters zasáhne až 10 milionů lidí. Více než milion byl již donucený k evakuaci.

  • Neschovávejte se na půdy, varují úřady

    Ve městě New Bern je ve svých domech uvězněno přibližně 150 lidí. Tamní úřady varují své obyvatele, aby se neskrývali na půdách domů, nebo aby na nich neubytovávali případné uprchlíky před bouří. Riskují prý, že jim tam dojde vzduch.

  • Jaké to je, zůstat v zatopeném domě

    Ve městě Belhave jeden z občanů natočil, jak to vypadá, když člověk při hurikánu zůstane uvězněný ve svém domě. Sám zůstal se svojí dcerou a psem.

    Voda kolem domu dosahuje poměrně vysoké výšky a blokuje tak bezpečnou únikovou cestu.Video: Jan Marek, Reuters

  • Počty nouzových hovorů a nehod z poslední tiskové konference. Schovejte drony, varuje guvernér i vláda

    Guvernér Severní Karolíya Roy Cooper na poslední tiskové konferenci uvedl, že hurikán Florence je tak rozsáhlý, „že byste tu těžko našli někoho, koho se nedotkl”. Dodal, že půjde o „velmi špatnou bouři”.

    Lidé po silnicích a dálnicích stále prchají z měst. Úřady vydaly patřičná varování.Video: Jan Marek, AP, Reuters

    Generálmajor Gregory Lusk na té samé konferenci dodal, že více jak 500 vojáků Národní gardy Severní Karolíny pomáhá na potřebných místech po celém státě.

    Oficiální úřady přidaly informaci o 108 monitorovaných nouzových hovorech a 30 nehodách a kolizích na dálnicích v zemi. Varují řidiče před objížděním zátaras nebo projížděním zatopenou vozovkou a troskami na ní.

    Federální letecká správa USA dále varovala všechny uživatele dronů, aby své stroje přestali užívat pro pořizování záběrů a kontrolování svého okolí. Komplikují prý záchranné operace, přičemž důraz k tomuto sdělení přiložil i guvernér Cooper.

  • Máte minutku? Podívejte se zrychleně na trasu, kterou již Florence z Afriky urazil

    Pracovnice televize Weather Nation Dakota sdílela na svém twitterovém účtu zrychlené video meteorologického pozorování hurikánu Florence, a to již od počátku jeho cesty u pobřeží Západní Afriky, odkud urazil za 16 dní 6,5 tisíce kilometrů přes Atlantský oceán až k pobřeží Severní Karolíny.

  • Hurikán si doslova vykračuje po pobřeží. Ze svého „již tak dost hlemýždího tempa” zpomalil na rychlost lidského kroku

    Poslední zpráva Národního střediska pro hurikány (NHC) ukazuje, že hurikán Florence ze svého „již tak dost hlemýždího tempa” 8 kilometrů za hodinu zpomalil na 5 kilometrů za hodinu, což je průměrná rychlost lidské chůze. 

    Maximální rychlost poryvů větru také zpomalila, a to až na 130 kilometrů za hodinu. Tato rychlost se již podle NHC blíží ke spodní hranici kategorie hurikánu 1. 

  • Mrtví ani zranění zatím nejsou. Kvůli propadu střechy hotelu bylo ale evakuováno přes 60 lidí

    Zatím nejsou hlášena žádná úmrtí nebo vážná zranění. Více jak 60 lidí včetně dětí, i spolu s mazlíčky, však muselo být evakuováno z hotelu v Jacksonville v Severní Karolíně. Silné poryvy větru způsobily propad střechy budovy, uvedly to místní úřady.

  • Výpadek proudu postihl přes půl milionu lidí. Technici nedorazí, píše firma

    Více jak 475 tisíc domácností v Severní Karolíně a 32 tisíc domácností v Jižní Karolíně nemá proud. Poskytovatel elektřiny Duke Energy se ale vyjádřil, že své techniky obnovit proud posílat nebude, dokud bouře neopadne. Hurikán Florence se aktuálně pohybuje rychlostí 8 kilometrů za hodinu.

    K situaci kolem hurikánu a činnosti záchranných složek a institucí se vyjádřil již i americký prezident Donald Trump, který chválí práci všech.

  • Varování před potopami a tornády

    Národní meteorologická služba (NWS) dále vydala varování před potopami v pobežních, ale i vnitrozemských oblastech v Severní a Jižní Karolíně.

    Po celé délce pobřeží Severní Karolíny má během zásahu hurikánem napadnout 210 až 335 centimetrů srážek, lokálně může jít i o vyšší hodnoty. Na pobřeží severu Jižní Karolíny se pak očekává až o dalšího půl metru či metr navíc.

    Na východě Severní Karolíny se mohou vyskytnout i tornáda.

  • Předpověď rychlosti a trasy hurikánu Florence o víkendu a začátkem příštího týdne

    Podle posledních informací Národní meteorologické služby (NWS) dosahuje aktuální maximální rychlost větru 145 kilometrů za hodinu a se silnějšími nárazy stále přetrvává. Postupně se však má později dnes a večer umírnit.

    Hurikán dorazil na pláž Wrightsville v Severní Karolíně.Video: Jan Marek, Reuters

    Trasa hurikánu Florence by se měla držet zkraje jihovýchodního pobřeží Severní Karolíny. Postupně ale bude přecházet do vnitrozemí směrem k Jižní Karolíně, a to ještě dnes. V sobotu se pak začne přemisťovat opět severním směrem více na západ ke středu Apalačského pohoří, kam se dostane začátkem dalšího týdne.

  • Záchranáři evakuují stovky lidí ze zatopených měst a zničených budov

    „Jděte vysoko a zůstaňte tam, brzy se pro vás dostaneme,” vyzval obyvatele, kteří jsou uvězněni ve svých domech, šéf požárníků města Wilmington Buddy Martinette v rozhovoru pro CNN. Dodal, že pokud se lidé odmítnou evakuovat, je velmi malá pravděpodobnost jejich pozdější záchrany během bouře.

  • Hrozí rekordní záplavy

    Rychlost postupu Florence se ještě nad mořem výrazně snížila na devět kilometrů za hodinu. Kvůli tomu může podle meteorologů zvláště ve východních oblastech obou Karolín silně pršet celý víkend, než se vzdušná masa pomalu přesune do vnitrozemí, kde by se měla rozpadat. V Severní Karolíně se očekává, že v pondělí nebo v úterý zažijí některé řeky rekordní záplavy.

Reklama

Hlavní zprávy