Hlavní obsah

Hurikán Hanna zeslábl v tropickou bouři, vznikají lokální záplavy

Foto: Profimedia.cz

Voda zaplavila některé ulice města Corpus Christi.

Reklama

aktualizováno •

Hurikán Hanna dorazil v sobotu odpoledne tamního času nad jihozápadní pobřeží amerického státu Texas. Přinesl s sebou silné deště a větry. Jde o první hurikán, který zasáhl tuto oblast, od roku 2017, píše list The New York Times.

Článek

Hurikán zasáhl texaský ostrov Padre Island, zhruba 24 kilometrů severně od městečka Port Mansfield, a při svém pohybu nad pevninou zeslábl na tropickou bouři. Podle meteorologů však přesto představuje pro obyvatele pobřežních oblastí velké nebezpečí. Přinesl s sebou totiž silný vítr a intenzivní srážky. Spolu s lokálními záplavami jsou podle agentury AP hlášeny výpadky elektřiny a různé materiální škody, mimo jiné poškozené lodě.

Hanna se stal prvním hurikánem letošní sezony hurikánů v oblasti Atlantiku, doprovázel jej vítr o rychlosti až 145 kilometrů za hodinu. Texaský guvernér Greg Abbott již v sobotu pro 32 okresů na jihozápadě Texasu vyhlásil stav přírodní katastrofy a doporučil lidem dobrovolnou evakuaci.

Úřady místní obyvatele vyzvaly, aby nezapomínali na hygienická opatření spojená s prevencí proti šíření koronaviru. Doporučují tak například nošení roušek. Texas patří k těm americkým státům, které pandemie nemoci covid-19 sužuje nejvíce.

Podle meteorologů jsou největším nebezpečím přívalové povodně o výši až 38 centimetrů. Hurikán podle nich projde jihozápadním cípem Texasu a v neděli se přesune do severovýchodního Mexika. Na pobřežních planinách ho budou nejspíš provázet i tornáda, varovalo americké NHC.

Hurikán Hanna byl původně tropickou bouří, během sobotního dne ovšem zesílil na hurikán první kategorie. Texaský guvernér Greg Abbott v sobotu pro 32 okresů na jihozápadě Texasu vyhlásil stav přírodní katastrofy a doporučil lidem dobrovolnou evakuaci.

Nejsilnější varování dostali lidé z pobřežního pásu mezi Port Mansfield a zátokou Mesquite Bay, celkem má ale živel zasáhnout území dlouhé téměř 500 kilometrů, než se postupně přesune nad severovýchodní Mexiko.

„Ještě to nemáme ani zdaleka za sebou. Očekáváme katastrofické záplavy,“ citovala agentura AP Chrise Birchfielda, který pracuje pro Národní meteorologickou službu ve městě Brownsville.

Předpovědi tvrdí, že na některých místech by mohlo během několika málo hodin napršet až 300 milimetrů srážek, v některých případech bezmála 500 milimetrů, což by společně se vzedmutím hladiny moře mohlo zaplavit řadu sídel na pobřeží.

Reklama

Související témata:

Doporučované