Hlavní obsah

Hurikán Ida si vyžádal nejméně čtyři mrtvé. Bez proudu mohou být lidé týdny

Foto: Profimedia.cz

Následky hurikánu Ida v americkém státě Louisiana.

Reklama

Hurikán Ida, který zasáhl americký stát Louisiana, si vyžádal už nejméně čtyři mrtvé. Stovky tisíc tamních občanů se ocitly bez elektřiny, pitné vody, benzinu i bez jasné představy o tom, kdy se situace obrátí k lepšímu.

Článek

„Čeká nás spousta práce a nikdo si nedělá iluze, že to bude krátký proces,“ cituje agentura AP guvernéra Louisiany Johna Bela Edwardse. Ve státě už podle něj odstartoval úklid i opravy zničených objektů. Lidé si mezi sebou půjčují generátory i vodu z bazénů, kterou využívají například při splachování toalet.

Hurikán Ida v neděli dosáhl rychlosti až 240 kilometrů za hodinu a v jeho důsledku zůstalo bez proudu více než milion domácností ve státě Louisiana a Mississippi. Odhadem by na obnově elektřiny mělo pracovat více než 25 tisíc pracovníků, úplná oprava by však podle úřadů mohla trvat i týdny. Například největší město Louisiany, New Orleans, se o víkendu ponořilo do úplné tmy.

Kvůli výpadku elektřiny byl v metropoli nově zaveden noční zákaz vycházení, kterým tamní úřady bojují proti zločinu. Ve městě už totiž pod rouškou tmy došlo k několika incidentům rabování, informuje web BBC s odkazem na starostku New Orleansu LaToyu Cantrellovou.

Národní meteorologická služba navíc varovala před vysokými teplotami v jihovýchodní části Louisiany a na jihu Mississippi. Kvůli očekávanému vedru tak úřady v New Orleansu vyčlenily několik míst, kde se lidé mohou najíst a posedět v klimatizovaném prostředí. Obnovení elektřiny je tak i kvůli horku podle starostky tou největší prioritou.

Počet obětí hurikánu se mezitím vyšplhal nejméně na čtyři. V pondělí do statistik přibyli dva mrtví poté, co se v Mississippi kvůli přívalovým dešťům zhroutila dálnice a do vzniklé díry se zřítilo celkem sedm vozidel. Alespoň 10 osob se během nehody vážně zranilo.

Vůbec první obětí byl člověk, na kterého spadl strom, další pak zemřel při pokusu projet vysokou vodou v New Orleansu. Možnou pátou obětí je muž, kterého napadl aligátor a utrhl mu ruku. Zatímco se jeho manželka vydala hledat pomoc, muž zmizel neznámo kam. Jeho osud je tak zatím neznámý.

Agentura Reuters podotýká, že počet obětí by mohl být mnohem vyšší, kdyby v New Orleansu a jeho okolí úřady před lety nevybudovaly protipovodňové zábrany. Ty vznikly kvůli tomu, že před 16 lety na jihu Spojených států udeřil hurikán Katrina. Ten si tehdy vyžádal 1 840 obětí, z toho většinu právě v Louisianě.

+11

Reklama

Doporučované