Hlavní obsah

Hurikán Irma byla pohroma. Ale viděl jsem opravdu hrozné katastrofy, líčí známý fotograf

Svět bez obalu: Fotoreportér Jan Šibík líčí své zážitky z největších přírodních pohrom posledních let, kde fotil (upozornění: některé záběry jsou drastické).

 

Reklama

Rozhovor s fotoreportérem Janem Šibíkem o přírodních pohromách, které viděl během svých cest po světě.

Článek

Fotograf Jan Šibík je možná Čech, jenž viděl nejvíce míst, která v posledních třiceti letech zasáhly nějaké přírodní katastrofy. Fotografoval následky zemětřesení v Arménii, Turecku, na Haiti nebo v Japonsku, zažil tajfun na Filipínách, v New Orleans, tsunami na Srí Lance, záplavy v Pákistánu a mnoho dalších.

„Nejdrsnější to pro mě bylo asi na Haiti,” říká Šibík. „Tam jsem viděl, jak mrtvá lidská těla nabírají bagrem a nakládají je do nákladních vozů jako písek. Já se na to tehdy díval a říkal si, že tohle je pro mě něco jako byla Osvětim. To byl nejdrsnější zážitek, který jsem během všech těch přírodních katastrof zažil,” dodává jeden z nejlepších českých reportážních fotografů.

„Vadí mi, že když k nějaké podobné přírodní katastrofě dojde ve vyspělé zemi, tak tomu média věnují daleko větší pozornost, než když dojde třeba v Pákistánu k povodním téměř biblických rozměrů. O tom za tři dny už nikdo neví. Někdy samozřejmě mám pocit, že bych měl těm lidem spíše pomoct, než je fotografovat, ale pak si vždycky řeknu, že ta největší pomoc pro ty chudáky budou právě ty moje fotky,” říká Šibík.

Rozhovor s Janem Šibíkem si pusťte nahoře ve videu.

Reklama

Doporučované