Hlavní obsah

Hurikán Irma: Na tomto ostrově už nikdo nežije. Poprvé za 300 let

Po hurikánu Irma je ostrov Barbuda bez obyvatel (video: Reuters, záběry ze 7. září).

 

Reklama

Je to humanitární katastrofa, ostrov je naprosto zpustošený, říká velvyslanec karibského státu Antigua a Barbuda v USA. Mluví tak o ostrově Barbuda, který přímo zasáhlo oko hurikánu Irma.

Článek

Na karibském ostrově Barbuda před příchodem hurikánu Irma žilo přes 1800 lidí. Bouře ho zasáhla v noci na 6. září.

„Je to humanitární katastrofa. Poprvé za 300 let na ostrově Barbuda není jediný žijící člověk. Civilizace, která na tomto ostrově existovala přes 300 let, byla zadušena,” cituje CNN Ronalda Sanderse, velvyslance státu Antigua a Barbuda v USA.

Hurikán na ostrově zabil tři lidi. Ostatní byli evakuováni na sousední Antiguu. Když Barbudu zasáhlo oko hurikánu Irma, vítr v nárazech dosahoval rychlosti 350 km/h. Podle úřadů bylo 95 procent všech budov na ostrově zničeno nebo vážně poškozeno.

Animace NASA ukazuje vydatné srážky, které hurikán do oblasti přinesl.

Skoro 60 procent HDP ostrovní země získávala z turistiky, se kterou teď ale nemůže počítat. Místní vláda navíc nemá dost peněz na to, aby zaplatila obnovu zničené infrastruktury a domů. Rekonstrukce podle odhadů vyjde na 200 milionů dolarů (4 ,4 mld. korun).

Antigua a Barbuda je samostatným státem v rámci britského Commonwealthu od roku 1981 a podle Sanderse se vláda bez zahraniční pomoci neobejde.

Ostrov Barbuda před a po zásahu hurikánem Irma. Foto: AFP/NASA Earth Observatory.

Na Barbudě plánoval postavit luxusní hotel i herec Robert De Niro. Podle britského Independentu slíbil, že s obnovou ostrova finančně pomůže.

Irma byl jeden nejsilnějších hurikánů, který za poslední desetiletí zasáhl Karibik a jih Spojených států. Rychlost větru dosahovala až 295 km/h. Irma tak spadala na hurikánové stupnici do kategorie 5, tedy té nejvyšší. Byla také hurikánem, který si po nejdelší dobu udržel takovou rychlost větru. V novodobé historii měření ji předčil pouze hurikán Allen z roku 1980. Irma si vyžádala minimálně 55 obětí.

Reklama

Doporučované