Hlavní obsah

Video: Zaplavené ulice a silný vichr. Hurikán Isaias dorazil na východ USA

Bouře Isaias dorazila na východní pobřeží USA ve státě Severní Karolína.Video: twitter.com/iCyclone, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Bouře Isaias, která v pondělí v noci zesílila na hurikán prvního stupně, dorazila na východní pobřeží USA ve státě Severní Karolína. Silný vítr a bouře zasáhnou i největší metropole.

Článek

Isaias má sílu nejmírnějšího hurikánu na pětibodové škále. I tak ho doprovází nebezpečný vítr o rychlosti až 140 kilometrů za hodinu. Informovalo o tom v noci na pondělí americké Národní středisko pro hurikány (NHC).

Na pevninu se bouře dostala poblíž města Ocean Isle Beach na jihu Severní Karolíny necelou hodinu před půlnocí místního času. NHC varovalo před nebezpečím silných dešťů.

Pobřežní obchody a restaurace v Severní i Jižní Karolíně podle agentury AP předčasně zavřely a i ti nejodvážnější návštěvníci pláží večer písčité břehy opustili. Části Severní Karolíny, které v roce 2018 přímo zasáhl hurikán Florence, vyhlásily povinnou evakuaci všech návštěvníků a obyvatel.

Déšť může vyvolávat bleskové povodně ve východní části obou Karolín, ve středním Atlantiku, a dokonce i na severovýchodě USA, varovalo NHC. V Severní Karolíně v příštích hodinách a na východě Virginie a na jihu Nové Anglie o něco později hrozí také tornáda.

V sobotu Isaias ještě jako hurikán zasáhl ostrovy v Karibském moři, následně slábl. V neděli se přiblížil pobřeží Floridy, kterou zasáhl silný vichr a lijáky.

Očekává se, že Isaias sice postupně oslabí, přinese s sebou ale silné bouře podél východního pobřeží, které zasáhnou i do Washingtonu, Filadelfie a New Yorku. Předpověď pro Filadelfii hlásí vítr o rychlosti až 100 kilometrů za hodinu. Pro New York potom až 112 kilometrů za hodinu.

Mohla by to být nejsilnější bouře od dob, kdy před osmi lety udeřila Sandy, uvedl pro CNN meteorolog Ross Dickman z NWS v New Yorku. „Větrné a povodňové dopady Isaiasu budou podobné tomu, co město zažilo během některých z nejsilnějších pobřežních bouří, ale takto silnou bouři jsme tu už mnoho let neměli,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Doporučované