Hlavní obsah

Hurikán Maria má na kontě prvního mrtvého, další dva lidé se pohřešují

Studio o postupu hurikánu Maria.

 

Reklama

Na ostrovech, kam se řítí nový hurikán, byla vyhlášena evakuace.

Článek

Hurikán Maria je podle Národního střediska pro hurikány (NHC) „extrémně nebezpečný“. Zatím napáchal rozsáhlé škody na ostrovech Guadeloupe a Dominika a míří k Panenským ostrovům a Portoriku. Úřady informovaly, že živel si vybral první oběť na ostrově Guadeloupe. Zasažené ostrovy se vyrovnávají s bleskovými povodněmi, desetitisíce lidí jsou bez proudu. Portoriko v obavách z hurikánu nařídilo evakuaci části obyvatel.

Situaci okolo hurikánu Maria jsme sledovali online:

20:02 - Maria míří k Panenským ostrovům a Portoriku. Na nejnovějších snímcích, které zveřejnila britská meteorologická služba Met Office, je vidět, jak se okrajová pásma bouře začínají přesouvat nad Britské Panenské ostrovy, Americké Panenské ostrovy a cíp Portoriko.

19:10 - Na francouzském ostrově Guadeloupe zemřel člověk zasažený padajícím stromem a stal se vůbec první obětí hurikánu Maria. Další dva lidé jsou pohřešováni. Jejich člun se převrátil u nedalekého ostrůvku La Desirade. Na tomto ostrově je podle agentury AP bez proudu 80 tisíc domácností, což je 40 procent celkové populace. La Desirade a další ostrůvky v okolí Guadeloupe hlásí řadu zaplavených oblastí a vážné škody na majetku.

17:31 - Hurikán Maria se nyní nachází asi 180 kilometrů západně od francouzského ostrova Guadeloupe. Bouře dosahuje rychlosti větru přes 250 kilometrů za hodinu a stále spadá do páté kategorie.

17:15 - Na ostrově Martinik se opět otevřelo letiště Saint Lucia. Podle vedení jsou splněny všechny podmínky pro obnovení letecké dopravy.

16:28 - Co zatím o hurikánu Maria víme:

  • Hurikán Maria si stále drží kategorii pět a žene se směrem na Americké Panenské ostrovy, Montserrat a Portoriko.
  • Maria způsobila rozsáhlé škody na ostrově Dominika.
  • Maria krátce zeslábla na čtvrtý stupeň, poté ale znovu získala sílu pátého stupně.
  • Úřady v současné době varují před cestováním na Britské Panenské ostrovy, Montserrat, Anguillu a Turks a Caicos.
  • Portoriko se připravuje na příchod nejsilnějšího hurikánu za posledních sto let. Guvernér Ricardo Rosselló vyzval obyvatele, aby se ukryli do bezpečí.

15:46 - Hurikán Maria se přesunul nad ostrovní stát Guadeloupe. Předtím zdevastoval Dominiku. Informoval o tom premiér ostrova Roosevelt Skerrit, kterého citoval zpravodajský server BBC News. Úřady varovaly obyvatele Guadeloupe, aby neopouštěli úkryty, i kdyby se jim zdálo, že hurikán slábne. Na ostrově je už nyní zaplavená část domů a silnic, déšť ani zdaleka neustává.

15:17 - Portoriko se připravuje na příchod hurikánu Maria. Místní obyvatelé nakupují zásoby jídla a pití. Některé obchody jsou již poloprázdné. 3,5 milionu obyvatel musí do bezpečí.

15:03 - Dodržujte zákaz vycházení, připomněl přes Facebook premiér Britských Panenských ostrovů Orlando Smith.

14:35 - Kam bude směřovat Maria? Národní středisko pro hurikány živě vysílalo nejnovější informace o předpokládaném postupu hurikánu Maria. Nejvíce se meteorologové obávají zásahu na Panenských ostrovech a na Portoriku. Na Panenské ostrovy by měla cyklóna dorazit dnes v podvečer, na Portoriko v noci či velmi časně ráno.

Předpověď cesty hurikánu Maria.

14:15 - Na ostrovech Svatá Lucie a Svatý Vincenc a Grenadiny byla zrušena varování. Podle Národního střediska pro hurikány již v oblasti není třeba před tropickou bouří varovat.

13:55 - Hurikán opouští ostrov Guadeloupe. Lidé však stále hledají útočiště. První průzkumné operace začnou za několik hodin. O situaci informuje francouzské ministerstvo vnitra.

13:40 - Eskalace hurikánu Maria je neobvyklá. Rychle zesílil z kategorie tři na kategorii pět, čímž překvapil ostrov Dominika. Důvodem rychlého vývoje je zřejmě teplejší voda v oceánu.

13:10 - Zatím není známo, jaké jsou škody na ostrově Guadeloupe. Kvůli hurikánu nefungovalo žádné spojení s ostrovem. Jaké tam přírodní živel napáchal škody, se dozvíme až během příštích hodin.

13:00 - Francouzský ostrov Martinik zůstal hurikánem téměř nedotčený. „Na Martiniku stále probíhají průzkumné akce, ale už teď vidíme, že nedošlo k žádným podstatným škodám,“ řekl Jacques Witkowski, šéf francouzské civilní ochrany a krizového centra. Dva lidé na ostrově utrpěli drobná zranění.

12:45 - Záběry z ostrova Nevis. Video bylo pořízeno za úsvitu, když byl hurikán vzdálený ještě asi 60 kilometrů.

12:25 - „Zůstaňte uvnitř!" Meteorologové v ostrovním státě Svatý Kryštof a Nevis naléhají na lidi, aby zůstali doma. Pokud nemají kde, jsou pro ně přichystány úkryty.

12:10 - Cyklóna Maria postupuje na severozápad rychlostí asi 14,5 km/h. Blíží se k Panenským ostrovům a Portoriku.

11:50 - Hurikán po pár hodinách v kategorii čtyři opět zesílil na kategorii pět.

11:35 - Maria bude mnohem horší než Irma. Portorický guvernér Ricardo Rosselló varoval, že Maria bude mít na ostrov silnější dopad než Irma. Podle něj zničí většinu ostrova a vyvolá rozsáhlé povodně.

11:15 - Předpověď cesty hurikánu pro následující týden:

10:42 - Zajistěte trosky po Irmě. Guvernér Britských Panenských ostrovů Gus Jaspert žádá občany, aby zajistili veškeré trosky domů, které zničil hurikán Irma. Mohly by se změnit v létající projektily a někoho zranit či zabít. Na ostrovech zároveň platí zákaz vycházení.

10:33 - 15 centimetrů srážek za den. Podle meteorologů tolik deště spadlo za posledních 24 hodin na ostrově Dominika.

10:28 - Co zatím o hurikánu Maria víme:

  • Na karibském ostrově Dominika způsobila Maria rozsáhlé škody.
  • Poté, co se hurikán prohnal nad Dominikou, jeho síla klesla z kategorie pět na kategorii čtyři.
  • Prezident Donald Trump vyhlásil pro Americké Panenské ostrovy výjimečný stav.
  • Na Britských Panenských ostrovech je více než 1 300 vojáků, posily jsou na cestě.
  • Maria postihne i ostrovy, které se stále potýkají s devastací způsobenou hurikánem Irma.

10:00 - Ostrovy Trinidad a Tobago hlásí silný vítr a záplavy. Na svědomí je má „intenzivní vnější pásmo“ hurikánu.

9:50 - Ostrov Dominika byl přímo v oku hurikánu. Francouzská meteorologická kancelář zveřejnila satelitní pohled, na kterém je to patrné.

9:35 - Maria se právě prohnala kolem ostrova Guadeloupe - jihu Zámořské Francie. I přesto tam ale způsobila silný vítr a téměř horizontální déšť.

9:15 - Hurikán Maria míří k ostrovům, které hurikánu Irma unikly, včetně Guadeloupe, Montserrat a Svatý Kryštof a Nevis. Poté se ale stočí ke Spojeným státům, na Britské Panenské ostrovy a k Portoriku. Všichni obyvatelé Britských Panenských ostrovů byli informováni, aby se okamžitě ukryli.

9:00 - V současné době klesla Maria do kategorie čtyři. Rychlost větru klesla z 260 km/h na 250 km/h. Národní středisko pro hurikány ale varuje, že Maria zůstává stále extrémně nebezpečnou:

8:45 - V současné době se hurikán Maria nachází mezi ostrovy Dominika a Guadeloupe.

7:25 - „Musíte se evakuovat, nebo zemřete... Nevím, jak to říci jasněji,“ řekl šéf bezpečnosti pro Portoriko Hector Pesquera.

6:56 - Příkaz k evakuaci dostali také někteří obyvatelé Portorika, kteří žijí v dřevěných bungalovech bez stabilních základů. Maria bude totiž zřejmě nejsilnější hurikán, který zasáhne Portoriko za posledních 85 let - v roce 1932 se nad Portorikem prohnal hurikán Georges, kterému byla přiřazena kategorie tři. Guvernér Portorika Ricardo Rosselló vyzval tamní obyvatele, aby zůstali doma v bezpečí. Ty, kteří naopak žijí v domech, jež takto silnému hurikánu nemohou čelit, vyzvaly úřady k okamžité evakuaci.

6:40 - Na sever od Dominiky leží ostrov Guadeloupe a na jih ostrov Martinik. Na Guadeloupe hrozí velké záplavy a na Martiniku byly uzavřeny školy a úřady vzkázaly místním obyvatelům, aby se připravili na výpadky proudu.

6:01 - Maria je 13. pojmenovanou letošní bouří v Atlantickém oceánu a čtvrtým hurikánem, který se nachází na třetím či vyšším stupni pětistupňové škály. Prvním byl letos hurikán Harvey a následovaly hurikány Irma a José. Letošní počet hurikánů je zatím podle NHC nadprůměrný.

5:37 - Varování před hurikánem bylo vyhlášeno také na Panenských ostrovech, Portoriku a na blízkých ostrovech Culebra a Vieques, kam má hurikán dorazit ve středu. Evakuace oblastí, které může bouře zasáhnout, začala také na ostrově Guadeloupe.

5:22 - Premiér ostrova Dominika Roosevelt Skerrit na Facebooku napsal, že hurikán provází „neúprosný vítr“, který trhá plechové střechy pobřežních domů. O pár minut později napsal, že mu vítr unesl střechu a jeho dům se zaplavuje. Sedm minut nato napsal, že byl zachráněn.

5:12 - Hurikán Maria zesílil na pátý stupeň z pětistupňové škály a přesunul se nad východokaribský ostrov Dominika. Ostrov Dominika, který je bývalou britskou kolonií, má asi 72 000 obyvatel. Školy na ostrově byly v očekávání hurikánu uzavřeny a lidé žijící na pobřeží evakuováni.

Reklama

Související témata:

Doporučované