Hlavní obsah

Hurikán Matthew dorazil na Kubu

 

Reklama

Hurikán Matthew se po přechodu přes Haiti přiblížil k východnímu cípu Kuby. Živel zatím způsobil smrt 11 lidí, nejvic na Haiti, a v sousední Dominikánské republice rozsáhlé záplavy a sesuvy půdy. Doprovází jej prudký liják a vichr o rychlosti v nárazech až 230 kilometrů v hodině, který za sebou zanechal stovky poničených domů a zaplavené ulice měst.

Článek

Střed hurikánu se v ranních hodinách nacházel na úrovni východního cípu Kuby. Odtud míří rychlostí 15 kilometrů v hodině severním směrem k Bahamským ostrovům a Floridě. Tam by měl udeřit ve čtvrtek.

Směr hurikánu Matthew.

Bouře už způsobila velké škody v západní části Haiti, kde žije část obyvatel po ničivém zemětřesení z roku 2010 stále v nouzových příbytcích. Tamní půda je o to zranitelnější vůči záplavám nebo sesuvům, které se kvůli prudkému lijáku a větru ještě očekávají. Mimo domov zůstává asi deset tisíc obyvatel.

Na svém kontě má jedna z nejsilnějších karibských bouří nejméně 11 obětí, z toho pět právě na Haiti a čtyři v Dominikánské republice.

Bouře na Haiti způsobila rozsáhlé záplavy.

Značné škody se dají očekávat i na Kubě. Ve východokubánském městě Baracoa ničil vítr střechy některých domů a vlny vysoké až šest metrů zaplavovaly pobřežní ulice. Na východě ostrova bylo evakuováno přes 300.000 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované