Hlavní obsah

Hurikán Matthew zasáhl Karibik, lidé hromadně opouští domovy

 

Reklama

Silný hurikán ohrožuje Haiti a Jamajku. Později se má posunout na Kubu, Bahamy a Floridu.

Článek

Haiti začalo evakuovat obyvatele oblastí ohrožovaných hurikánem Matthew. Ten se má v průběhu dneška přesouvat na jihozápad ostrova a rovněž zasáhne Jamajku. Meteorologové předpovídají velmi silný déšť, který bude doprovázet vítr o rychlosti až 240 km/h. Úřady proto varují před záplavami a sesuvy půdy. Jamajčané již čelí prvním záplavám.

Na Haiti se evakuace týkala především lidí z přilehlých malých ostrovů. Úřady následně zakázaly jakýkoliv pohyb na moři. Právě na Haiti se očekávají nejsilnější deště. Napršet by tu měl zhruba metr.

Hurikán může mít pro ostrov katastrofické následky. Jeho obyvatelé se stále ještě potýkají s dopady zemětřesení v roce 2010, mimo jiné s vlnou cholery, která na ostrově zabila již deset tisíc lidí.

Připravte se na nejhorší, vzkázal premiér

Jamajský premiér Andrew Holness vyzval obyvatele, aby se na hurikán dobře připravili. Mají očekávat to nejhorší. Lidé se tak začali zásobovat nejen potravinami. V hlavním městě Kingstonu skupují kromě konzerv především vodu, svítilny, petrolejové lampy, svíčky, nejrůznější plachty a přepravky. Hurikán však ohrožuje i oblíbenou turistickou oblast Montego Bay.

V úterý by měl hurikán zasáhnout Kubu. I tam už začala evakuace. Z vojenské základny Guantánamo postupně mizí část personálu a rodiny vojáků. Podle tamější mluvčí by na základně neměl zůstat nikdo, jehož přítomnost není vyloženě nutná. Pro tyto lidi se připravují úkryty.

V dalších dnech by se hurikán mohl přesunout k Bahamským ostrovům a následně i na pobřeží Spojených států. Zasáhnout by mohl jihozápad Floridy. I tam se lidé začínají na hurikán připravovat.

Hurikán Matthew dosáhl v uplynulých dnech i nejsilnějšího stupně, jakým se hurikány klasifikují. Ze stupně pět však mírně polevil, a sice na stupeň čtyři. I tak se v Karibiku jedná o nejsilnější hurikán za poslední desetiletí. Podobně silný hurikán Felix zasáhl oblast v roce 2007.

Reklama

Související témata:

Doporučované