Hlavní obsah

Hurikán Matthew zeslábl a vrací se do oceánu. Spojené státy sčítají škody i mrtvé

 

Reklama

Úřady v USA zatím potvrdily 15 mrtvých. Dva a čtvrt milionu lidí je bez elektřiny.

Článek

Matthew byl druhým nejsilnějším hurikánem od roku 2007, kdy na Spojené státy udeřil Felix. Nejvíce škody napáchal na několika karibských ostrovech, zejména na Haiti. Krátce tu dosáhl nejsilnější, páté kategorie. Nyní zeslábl na posttropickou cyklónu, rychlost větru klesla pod 120 kilometrů za hodinu.

Jako první americký stát zasáhl Floridu, kde také napáchal nejvíce škod. Zahynulo tu pět lidí, zejména v zaplavených autech nebo poté, co na ně spadl strom. Ve státech Severní Karolína a Georgia zemřelo dohromady deset lidí.

Matthew přerušil dodávku elektřiny pro dva a čtvrt milionu lidí, zhruba stejný počet lidí ve všech státech úřady preventivně evakuovaly do bezpečí.

Mnoho silnic je zničených poté, co je podemlela voda, některé mosty jsou zavřené a po odeznění dešťů a silného větru je musí zkontrolovat odborníci, zda nebyla narušena jejich statika. Hurikán překazil konání řady sportovních utkání, zrušeno bylo na 3 500 letů.

Matthew ale nejvíce škod napáchal na Haiti, kde zatím evidují 900 obětí, očekává se nicméně, že číslo ještě poroste. Mnoho oblastí je pro záchranáře stále velmi špatně dostupných, některé jsou zcela nepřístupné. Země drží třídenní národní smutek.

Bouře nyní směřuje od pobřeží Spojených států na východ, v Severní Karolíně je dále v platnosti varování před silným větrem. Podle meteorologů se Matthew nad oceánem rozpadne.

Reklama

Související témata:

Doporučované