Hlavní obsah

Rozlámané silnice, domy srovnané se zemí. Sedm mrtvých po řádění hurikánu v USA

Po hurikánu zůstala na Floridě a v Georgii spoušť. Někde se objevila i tornáda.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Hurikán Michael zaplavoval města, ničil domy, lámal stromy a připravil o elektřinu statisíce lidí.

Článek

Záchranáři na Floridě dále pátrají v troskách domů po možných obětech hurikánu Michael, který jako jedna z nejsilnějších bouří americké historie udeřil ve středu na jihovýchod Spojených států, kde si vyžádal životy nejméně sedmi lidí.

Živel, jenž ve čtvrtek zeslábl na tropickou bouři a přes Virginii se přesunul nad Atlantik, zaplavoval města, ničil domy, lámal stromy a připravil o elektřinu statisíce lidí. Některá místa ležící na pobřeží byla podle amerických médií zcela zpustošena. Existují důvodná podezření, že se přes Georgii a Floridu přehnala tornáda, uvedla to agentura AP.

„Vypadá to, jako by na naše město dopadla atomová bomba. Škody jsou obrovské,“ řekl deníku Panama City News Herald jeden z místních obyvatel.

Michael za sebou zanechal spoušť, kterou obyvatelé postižených oblastí nepamatují. „Tolik životů bylo navždy změněno. Tolik rodin přišlo o všechno,“ řekl médiím floridský guvernér Rick Scott, v jehož státě úřady nařídily evakuaci více než 370 tisíc lidí. Mnozí z nich však neuposlechli a záchranáři na poslední chvíli dostávali desítky lidí z domů v zaplavených oblastech.

Oblíbené letovisko Mexico Beach na Floridě, které má asi 1000 obyvatel, bylo podle úřadů naprosto srovnáno se zemí. „Po úderu Michaela jej téměř nelze poznat,“ napsal deník USA Today. Senátor za stát Florida Marco Rubio popsal situaci ve městě jako „naprostou zkázu“. Místní radní Rex Putnal uvedl, že má obavy o zhruba 200 obyvatel, kteří neuposlechli příkazu k evakuaci.

Hurikán Michael pustoší Floridu.Video: Jan Marek, Twitter.com

Oko hurikánu dorazilo na pevninu USA ve středu večer u městečka Mexico Beach, které živel provázený větry s rychlostí bezmála 250 kilometrů za hodinu téměř zničil. Mezi nejhůře postižené lokality patří i nedaleké Panama City či Apalachicola. Bouře se poté přehnala přes Georgii, Jižní a Severní Karolínu a ve Virginii zamířila nad oceán. Tam by měla při pohybu severovýchodním směrem dále slábnout.

Hurikán Michael pustoší Floridu.Video: Jan Marek, Twitter.com, Instagram.com

Úřady zasažených států informovaly o šesti obětech: čtyři lidé zemřeli na Floridě a po jednom v Georgii a Severní Karolíně. Bez proudu zůstávají statisíce lidí, jen v Severní Karolíně jde podle úřadu místního guvernéra o 530 tisíc domácností.

Americká pojišťovna C&C odhadla pojištěné škody způsobené Michaelem na osm miliard dolarů (téměř 180 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Doporučované