Hlavní obsah

Hurikán Michael nabírá na síle. Obyvatelé Floridy se evakuují

Hurikán Michael nabírá na síle a míří na Floridu.Video: Eliška Richtrová, AP

 

Reklama

Původně tropická bouře Michael nabírá na síle. Aktuálně zesílila na hurikán druhé kategorie Saffirovy–Simpsonovy stupnice. Skrz Mexický záliv se žene na Floridu rychlostí až 155 kilometrů za hodinu a očekává se, že zesílí na hurikán třetí kategorie.

Článek

Nebezpečný hurikán Michael dnes zesílil na druhý stupeň z pěti kategorií a směřuje Mexickým zálivem k Floridě, kam by měl dorazit ještě podstatně silnější ve středu. Oznámila to americká meteorologická služba. Síla větru překročila hranici 150 kilometrů v hodině a úder na floridské pobřeží může být podle expertů devastující.

Floridský guvernér Rick Scott dnes varoval obyvatele poloostrova, že „obludný hurikán“ může dorazit za několik hodin a přinese prudké poryvy větru i silné a vytrvalé deště. Z níže položených částí státu byla nařízena povinná evakuace, podle agentury AP se týká asi 120 000 lidí.

V ohrožení je hlavně severozápadní část Floridy, pruh země dlouhý přes 300 kilometrů známý jako Panhandle (rukojeť pánve), kde žije asi půldruhého milionu lidí. Část tohoto území leží na úrovni hladiny moře nebo jen několik metrů nad ní.

Michael může způsobit rozsáhlé záplavy, předpokládá se, že v krátké době napadne až 30 centimetrů srážek. Rozbouřený Mexický záliv může zaplavit pobřeží až čtyřmetrovými vlnami.

Hurikán už způsobil vážné škody i oběti na životech v řadě středoamerických států, kde se okraj živlu napojil na tlakovou níži nad Pacifikem. Salvador, Honduras a Nikaragua hlásí dohromady třináct mrtvých, většinou jde o lidi zavalené v troskách jejich obydlí.

Guvernér Scott vyhlásil stav nouze v 35 floridských okresech od regionu Panhandle po Tampu Bay. Mýto na dálnicích bylo zrušeno, aby úřady povzbudily obyvatele k evakuaci. V pohotovosti jsou stovky příslušníků floridské Národní gardy.

Reklama

Související témata:

Doporučované