Hlavní obsah

Hurikány o velikosti Země. Unikátní záběry z největší planety sluneční soustavy

Povrch Jupitera.

 

Reklama

NASA získala unikátní záběry největší planety sluneční soustavy. Kosmická loď Juno se po pěti letech dostala do blízkosti Jupiteru a zpět na Zemi poslala první sadu úchvatných a překvapujících snímků.

Článek

První záběry Jupiteru získané kosmickou lodí Juno odhalují povrch planety jasněji než kdykoliv předtím. Největší planeta naší sluneční soustavy představuje dosud neprobádaný region. Vědci původně předpokládali, že povrch Jupiteru bude spíše jednoduchý, záběry z kosmické lodi je ale přesvědčují o opaku.

Na obou pólech planety zachytila loď monstrózní cyklóny. Chaotické počasí podobné hurikánům vědce překvapilo.

„Představte si hromadu hurikánů, každý z nich velký jako Země, které jsou vedle sebe tak blízko, že se mezi sebou dotýkají,” popisoval pořízené snímky vědec Mike Janssen.

Juno se pohybuje tak rychle, že se dokáže přesunout z jižního na severní pól za pouhé dvě hodiny.

Kromě polárních cyklónů spatřila Juno na Jupiteru také bílé ledovce, tedy zamrzlé kousky čpavku a vody. Mnoho amoniaku se nachází také uvnitř Jupiterovy atmosféry, kde je kupříkladu až desetkrát větší magnetické pole než na Zemi.

Juno je na cestě pět let. Během své cesty urazila 1,4 miliardy kilometrů, aby 4. července loňského roku vstoupila na oběžnou dráhu Jupitera. Projekt poběží ještě několik let, další snímky jsou očekávány v červenci.

Reklama

Související témata:

Doporučované