Hlavní obsah

Babiš je trochu had, virus ho obnažil. Hutka o nové písničce o premiérovi

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Marie Bastlové byl písničkář Jaroslav Hutka.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Pro mnohé jeden ze symbolů sametové revoluce. Po tom, co si vzal na paškál prezidenta, složil písničkář Jaroslav Hutka píseň také o premiérovi Andreji Babišovi. Proč?

Jaroslav Hutka byl hostem Ptám se já.

„Babiš už musí mít pomník, ten, co by nad Prahou vynikl. Ve výši katedrál, vždyť on to dokázal, že komunismus nezanikl. Zachránil před virem mrtvé, z Číny jim dovezl rakve. Vymyslel Čau lidi, za nic se nestydí, když kvokne IQ je tykve,“ zpívá se mimo jiné v písni, kterou český písničkář v pátek představil.

Je to přitom už několikátá píseň, kterou Hutka věnoval politikům. Prezidentovi Zemanovi už věnoval dvě, v jedné z nich ho popsal jako sprosťáka, ožralu nebo tlučhubu.

„Když jdu do politické písně, mám pocit, že to musí být přímočaré, že se nemám za nic schovávat. Je to oznámení a ta krutost písně musí odpovídat tématu,“ řekl na obranu svých veršů Hutka.

Novou píseň o Babišovi prý Hutka plánoval již delší dobu. „Už jsem měl hotovou melodii, pokoušel jsem se do toho vrazit nějakou sloku, ale Babiš je trochu had, on vždycky trochu vyklouzne z tématu, a on se umí vymluvit, umí to na někoho shodit. Bylo těžké ho pojmenovat tak, aby to bylo přímočaré, nevyhýbavé a zábavné. On to s tím svým týmem zvládal, než přišel vir a na ten on nemá, ten ho svlékl do naha. Tam ukázal, že není schopný,“ řekl v rozhovoru s tím, že Česko nikdy nemělo „úžasné premiéry“, ale Andrej Babiš je podle něj tím nejnebezpečnějším, protože se podle písničkáře chová jako největší sobec.

Hudebník, který je známou tváří sametové revoluce, hovořil i o tom, jak v dnešní době komunismus ovlivňuje českou společnost. Za tím, že premiérovi předrevoluční členství v KSČ neublížilo, vidí to, že „komunismus na rozdíl od fašismu neprohrál“. Podle něj se ale postupně ukazuje, že Andrej Babiš není takový suverén, jak se při vstupu do politiky tvářil.

Jaké má na svou tvorbu reakce? A nemá pocit, že je jeho kritika přehnaná? Co mu na politickém vedení Česka vadí?

Pusťte si rozhovor v úvodním audiu, poslechněte si ho ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo se na něj podívejte ve videu:

„On je vším, co jsem pojmenoval, a ke všemu je premiér. To je mizérie, kterou špatně snáším,“ říká v Ptám se já Jaroslav Hutka.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované