Hlavní obsah

Hvězda Celticu si udělala výlet karanténě navzdory a zavařila celé lize

Foto: Profimedia.cz

Belgický obránce skotského Celticu vyrazil tajně do Španělska a porušil karanténní nařízení. Ohrozil tak chod celé ligy.

Reklama

Belgický obránce Boli Bolingoli vyrazil před víkendovým zápasem skotské ligy na výlet do Španělska. Hráči ale mají dodržovat přísná hygienická opatření a Španělsko navíc patří k rizikovým státům. Vláda dala celé lize žlutou kartu.

Článek

Obránce fotbalového Celticu si před nedělním utkáním skotské Premiership zaletěl na krátkou dovolenou do Španělska, a porušil tak přísná opatření proti šíření koronaviru. O svých plánech navíc nedal nikomu v klubu vědět.

V 87. minutě Boli Bolingoli-Mbombo nastoupil na hřiště a byl u remízy 1:1 s Kilmarnockem. Těsně po zápase se ale na sociálních sítích rozneslo, že se ještě před pár hodinami slunil ve Španělsku, a porušil tak nařízenou karanténu.

Hráči skotské fotbalové ligy totiž musí respektovat vládní koronavirové nařízení a Španělsko zároveň patří k zemím, u nichž je nutné dodržet čtrnáctidenní karanténu.

Boli Bolingoli-Mbombo tak minimálně hned dvakrát porušil nastavená pravidla, což nepobouřilo jen fotbalovou veřejnost. Na belgického obránce a tradiční skotský fotbalový klub se hrne kritika ze všech stran.

Celtic Glasgow vydal oficiální prohlášení, v němž chování svého hráče ostře kritizuje a odsuzuje. „Fotbalový klub Celtic bezvýhradně odsuzuje a omlouvá se za chování Boli Bolingoliho, který bez informování klubu odcestoval do Španělska a nedodržel karanténní opatření,“ stálo na začátku prohlášení.

„Za současné situace je obtížné představit si nezodpovědnější chování a klub počínání Boli Bolingoliho považuje za nevysvětlitelné. Celtic na hráčovo nezodpovědné chování bude okamžitě reagovat dle vlastních disciplinárních nařízení.“

„Klub je v kontaktu se všemi týmy skotské fotbalové ligy Premiership a se všemi příslušnými úřady, aby se omluvil za to, co náš hráč a jeho chování způsobilo a čím všem přidělal tolik dalších obtíží.“

Chování belgického beka přidělalo vrásky na čele zejména vedení ligy. Do celého dění se totiž vložila i vláda. „Kluby a samotní hráči si musí uvědomovat svou odpovědnost,“ zdůraznila na tiskové konferenci skotská premiérka Nicola Sturgeonová.

Šéfka skotského kabinetu zároveň uvedla, že nejde dělat rozdíl mezi chováním hráčů a běžné populace. „Nemůže existovat jedno pravidlo pro fotbalisty a jiné pro všechny ostatní.“

Nicola Sturgeonová skotský fotbalový svaz a vedení domácí soutěže upozornila, že další prohřešky mohou vést k přerušení soutěže a že fotbalu dává symbolickou žlutou kartu, příští už ale dle jejích slov bude červená, protože vláda nebude mít jinou možnost. Vzápětí uvedla, že si sama nepřeje, aby sezona byla ohrožena.

Reklama

Doporučované