Hlavní obsah

Hvězdy Formule 1 zaútočily na Orbána kvůli LGBT+ referendu

Foto: Profimedia.cz

Sedminásobný mistr světa vozů Formule 1 Lewis Hamilton.

Reklama

aktualizováno •

Lewis Hamilton patří mezi nejlepší jezdce historie Formule 1, ale taky mezi největší aktivisty. Na jeho popud třeba jezdci před závody poklekávají. Brit teď svou popularitu využil v otázce porušování práv LGBT+ maďarskou vládou.

Článek

„Věnováno všem v této krásné zemi, Maďarsku,“ začal svůj post na sociální síti Instagram jeden z nejlepších jezdců historie Formule 1 Lewis Hamilton.

Tento víkend se totiž série světového šampionátu přesune na Hungaroring nedaleko Budapešti a Hamilton bude v Grand Prix bojovat o návrat na první místo tabulky jezdců před Nizozemce Maxe Verstappena.

Jenže Lewis Hamilton není jen závodník prohánějícím se v nejlepších monopostech světa. Svou obrovskou popularitu, nejen na Instagramu, kde má 23,2 milionu sledujících, používá k upozorňování na palčivé sociální a politické problémy.

Třeba před startem loňské sezóny F1 nechal přemalovat na černo monoposty stáje Mercedes a prosadil poklekávání před závody v reakci na protesty Black Lives Matter v USA. Argumentoval tím, že je jediným jezdcem současné Formule 1 tmavé barvy pleti.

Podobnou věc udělal i teď a přes Instagram upozornil na kontroverzní maďarské referendum o takzvané „ochraně dětí před LGBT+ sexuální propagandou“.

Všichni lidé si zaslouží svobodu

„Před nadcházející Velkou cenou bych chtěl podpořit všechny postižené vládním (maďarským) antiLGBT+ zákonem. Je to neakceptovatelné, zbabělé a scestné od vládnoucí elity navrhnout takový zákon,“ píše Lewis Hamilton.

Foto: Lewis Hamilton - screenshot Instagramu

Instagramový post Lewise Hamiltona.

Odkazuje na nedávno přijatý zákon, který omezuje osvětu ve školách o jiných sexuálních orientacích než o heterosexuální. Legislativa taky zakazuje zobrazení jiné než heterosexuální orientace v reklamách, jež cílí na děti. Zákon taktéž postihuje pedofilii. Nejen vysocí představitelé EU, ale i mnozí představitelé členských států Maďarsko kritizovali, že jeho nová legislativa staví homosexualitu na stejnou úroveň s pedofilií.

„Všichni lidé si zaslouží svobodu být sami sebou bez ohledu na to, koho milují nebo jak se identifikují,“ kritizuje maďarskou vládu Lewis Hamilton.

Vettel: Je to trapné

Britská veřejnoprávní BBC píše, že Hamiltonův protest podpořil i jeho rival, Sebastian Vettel.

Na tiskovou konferenci na Hungaroringu Němec přišel v duhových šortkách a novinářům řekl, že považuje za trapné, „když země v Evropské unii jde hlasovat o zákonu jako je tento.“

Čtyřnásobný mistr světa Orbánův krok zkritizoval s tím, že nechápe, proč ještě stále lidé nemůžou milovat toho, koho chtějí. „Každý člověk je svobodný a může si dělat, co chce. To je celá pointa. Měli jsme hromadu příležitostí poučit se z minulosti a nerozumím, proč ještě stále nedokážete pochopit, že lidé by měli být svobodní a dělat a milovat koho chtějí,“ adresoval Vettel ostrá slova přímo premiérovi Viktoru Orbánovi.

Podle něho bychom teď měli vyjádřit podporu lidem, kteří jsou zasaženi tím zákonem. „Je to o principu žij a nechej žít,“ dodal Vettel.

Ochrana dětí nebo útok na LGBTQ

Po sílící kritice ohledně sporného zákona rozhodl předseda vlády Viktor Orbán o vypsání referenda o „ochraně dětí“. „Brusel v uplynulých týdnech jednoznačně zaútočil na Maďarsko kvůli zákonu o ochraně dětí,“ obhajoval Orbán vyhlášení referenda v propagandistickém videu na svém Facebooku, které pokračovalo dezinformacemi o „běžné praxi v západní Evropě – chození LGBT+ aktivistů do školek a škol a vyučování sexuální výchovy“.

POSLECHNĚTE SI REPORTÁŽOVÝ DÍL PODCASTU CHECKPOINT Z BUDAPEŠTI:

Referendum se má skládat z pěti otázek a premiér, který se stylizuje jako obránce křesťanských hodnot, důrazně vyzval maďarskou veřejnost, aby v něm vyjádřila své „ne“. Mezi otázkami, jež se v referendu objeví, je i dotaz na podporu sexuálního vzdělávání na výchovných institucích bez svolení rodičů. Otázka směřuje i na dostupnost zákroků, které by vedly ke změně pohlaví nezletilých dětí.

„Vyzývám občany Maďarska, aby hlasovali v nadcházejícím referendu pro ochranu práv LGBT+ komunity, teď potřebují naši ochranu víc než kdykoliv,“ uvádí naopak Lewis Hamilton s tím, aby Maďaři ukázali lásku lidem v okolí a zůstali pozitivní.

Europoslanci počátkem července odhlasovali rezoluci, která vyjadřuje podporu maďarské LGBT+ komunitě. Proti rezoluci byl třeba europoslanec za ODS Alexander Vondra. Krátce předtím premiér Andrej Babiš odmítl podepsat prohlášení unijních lídrů o ochraně práv menšin a LGBT+.

Lewis Hamilton vyhrál poslední tři Velké ceny Maďarska vozů Formule 1, celkově na Hungaroringu zvítězil osmkrát. Tradiční součástí Grand Prix je i předávání trofeje pro závodníky na stupních vítězů. Pokud Hamilton skončí na prvních třech příčkách, může se potkat s lidmi blízkými Viktoru Orbánovi, kteří budou velmi pravděpodobně trofeje předávat. Velká cena Maďarska začíná zítra volnými tréninky, pokračuje sobotní kvalifikací a končí nedělní Velkou cenou, která startuje v 15 hodin.

Reklama

Doporučované