Hlavní obsah

Hvězda NHL o vysoké smlouvě, tlaku i touze reprezentovat. Hostem Seznamu byl Jakub Voráček

Jakub Voráček na Seznamu.Video: Adam Sušovský

 

Reklama

Jakub Voráček má za sebou životní sezonu, v NHL byl nejproduktivnějším Čechem a čtvrtým nejlepším nahrávačem vůbec. „Pořád poslouchám, ať víc střílím,“ říká lídr Philadelphie. Jak se mu hraje pod tlakem obří smlouvy, kdy Philadelphia vyhraje Stanley Cup a proč letos nepřijel na mistrovství světa? Podívejte se na rozhovor.

Článek

S průměrným příjmem 8,25 milionu dolarů (zhruba 183 milionů korun) je Jakub Voráček nejlépe placeným českým hokejistou v NHL, i tam je brán za jednu z velkých hvězd soutěže. Potvrzují to ostatně i jeho výkony, sedmadvacetiletý útočník má za sebou z osobního hlediska životní sezonu. Poprvé v kariéře se dostal v průměru přes bod na zápas.

V 82 zápasech základní části posbíral 85 bodů (20 branek + 65 asistencí) a byl nejproduktivnějším Čechem v soutěži, zároveň čtvrtým nejlepším nahrávačem celé ligy. „Jen v bitvě o Stanley Cup nám to zase nevyšlo,“ poznamenává trošku trpce. Philadelphie letos sice postoupila do play-off, tam ale skončila už v prvním kole.

„Čtyři kluci z týmu měli letos kariérní ročníky, své nejlepší sezony. Musíme se z toho poučit. Letos jsme v play-off možná byli přemotivovaní, chtěli jsme tak moc, až to nešlo. Příští rok to snad bude lepší,“ říká Voráček. Navzdory neúspěchu zůstává klidný, nebojí se, že by ambiciózní tým v létě chystal v kabině průvan. A to i přesto, že Flyers na Stanley Cup čekají od roku 1974.

Do pozice absolutního lídra týmu Voráčka posunula obří smlouva, s velkým tlakem se sžívá poslední dvě sezony. „Když má člověk takovou smlouvu, řeší se, že dva tři zápasy neboduje. S tím musím počítat. Tým je na nás postavený, hrajeme kolem dvaceti minut za zápas. Kdo na to není zvyklý, je to jeho chyba,“ říká Voráček.

Útočník Flyers v posledních dvou utkáních nevynechal ani jeden zápas. Kvůli velké porci zápasů a únavě se proto omluvil z letošního světového šampionátu. Co konkrétně trenérům řekl? „Nechci to brát jako výmluvu. Ale psychická únava s fyzickou byla taková, že jsem si řekl, že si musím odpočinout. Bylo to těžké rozhodnutí, pro mě ale nejlepší. Já na mistrovství světa budu jezdit vždycky rád, nic se pro příště nemění,“ říká.

A vysvětluje i to, proč do Dánska nepřijel ani přesto, že se ho vedení týmu snažilo přemluvit napodruhé i v průběhu rozehraného turnaje.

„Odjel jsem po sezoně na dovolenou, po čtrnácti dnech nicnedělání a zápase se Slovenskem jsem si ještě řekl, že bych se do toho zkusil dostat. Zavolal jsem Jirkovi Fischerovi (generální manažer), že bych rád přijel. V tu chvíli jsem ale nevěděl, že chce přijet i David Pastrňák s Davidem Krejčím. Když jsem se to dozvěděl, odmítl jsem. Na soupise v tu chvíli bylo po dvou zápasech napsáno jen sedm obránců, odehrány byly jen dva zápasy a dohrávat to se sedmi beky, riskovat jejich zranění nebo že to někomu nepůjde jenom proto, že já byl před turnajem nerozhodný, to jsem nechtěl. Navíc jsem si nebyl jistý, jestli budu tím rozdílovým hráčem,“ říká zcela upřímně český hokejista.

Rozhovor o životní sezoně, tlaku ve Philadelphii, reprezentaci i novém trenéru Miloši Říhovi si můžete pustit nahoře v článku.

Jakub Voráček své letní aktivity v Česku spojuje s charitou. Před třemi lety založil nadaci, která pomáhá lidem bojovat s roztroušenou sklerózou. Jeho velkou motivací je nemocná sestra. Letos Voráček na konto nadace přispěl dvěma miliony korun a v sobotu pořádá charitativní fotbalový turnaj v Mikulově. Rozhovor s českým hokejistou o roztroušené skleróze i touze pomáhat si můžete přehrát v následujícím videu.

Pomáhat lidem mi dělá radost, říká hokejista Voráček. Nadaci věnoval dva miliony korun.Video: Adam Sušovský

Reklama

Doporučované