Hlavní obsah

Hvězda přelomu tisíciletí, vážná hudba i stovky tanečníků či artistů. To vše ukážou Rusové při zahájení

Foto: Profimedia.cz

Robbie Williams zazpívá během zahajovacího ceremoniálu letošního mistrovství světa.

Reklama

Před každým mistrovství světa probíhá slavnostní ceremoniál. Nejinak tomu bude i v Rusku, kde pořadatelé vsadili na hvězdu pop music z přelomu tisíciletí Robbieho Williamse.

Článek

Samotný turnaj odstartuje pro mnohé příliš neatraktivní utkání domácího Ruska se Saúdskou Arábií. Tedy týmů až ze sedmé desítky žebříčku FIFA. Fanoušci po celém světě se tak zřejmě více těší na program před samotným utkáním.

Slavnostní ceremoniál začne v Moskvě na osmdesátitisícovém stadionu Lužniki půl hodiny před začátkem samotného zápasu, který začíná v 17:00 českého času. Ti, kteří se v Rusku nedostanou přímo na stadion, mohou navštívit Rudé náměstí, kde bude rovněž před výkopem utkání Ruska se Saúdskou Arábií probíhat koncert.

Pod dohledem ruského prezidenta Vladimira Putina, který na začátku týdne potvrdil, že si slavnostní zahájení nenechá ujít, vystoupí více než 500 tanečníků, artistů a gymnastů. Ruští pořadatelé nachystali vedle vystoupení Robbieho Williamse i show, která má symbolizovat Rusko jako takové.

„Musím říct, že jsem opravdu nadšený, že mě vybrali, abych zazpíval během slavnostního ceremoniálu před mistrovstvím světa ve fotbale. Už jsem toho během své kariéry dokázal mnoho, ale zazpívat u takové příležitosti před osmdesáti tisíci fanoušky a dalšími miliony u televizních obrazovek znamená pro mě splněný dětský sen,” uvedl samotný Williams, kterého proslavily hity jako Feel nebo Angels.

Společně s čtyřiačtyřicetiletým Angličanem vystoupí ruská operní pěvkyně Aida Garifullinová. Podle hlasů z mezinárodní fotbalové federace FIFA bude letošní slavnostní ceremoniál mnohem více zaměřený na hudební představení.

Operní pěvci v minulosti obohatili slavnostní zahájení mistrovství světa 1990 v Itálii. Tehdy fotbalovým fanouškům zazpívala dokonce trojice operních pěvců Plácido Domingo, Luciano Pavarotti a José Carreras. Podle organizátorů letošního mistrovství vážné hudbě alespoň trochu rozumí v každém koutě světa, takže taková hudba snadno propojí všechny kultury planety.

Během slavnostního zahájení se vedle hudebníků představí také bývalé fotbalové hvězdy. Jednou z nich bude Brazilec Ronaldo, který dovedl svou zemi k titulu v roce 2002. Bývalý skvělý útočník bude před turnajem všechny hráče motivovat, aby dotáhli svůj tým až k vysněnému titulu.

Vedle vystoupení dalších ruských hvězd klasické hudby mohou fanoušci také očekávat, že během programu před zápasem zazní oficiální píseň letošního turnaje Live it up od Nicky Jama, Willa Smithe a kosovské zpěvačky Eri Istrefiové, stejně tak jako se před čtyřmi lety předvedli s hitem We Are One rapper Pitbull a zpěvačka Jennifer Lopez.

Letošní mistrovství vyvrcholí finálovým zápasem 15. července.

Reklama

Doporučované