Hlavní obsah

Hvězdná hodina charity v Česku. Lidé se „předhánějí“ v pomoci

Foto: HZS KHK/Michal Fanta

Po práci hasičů a dobrovolníků dostanou prostor k obnově poničených domů firmy.

Reklama

Po záchraně životů a zabezpečení nejnutnějšího přichází na řadu obnova poničeného majetku. Škody - podle odhadů za miliardy korun - budou v příštích měsících řešit pojišťovny, ale i firmy, které podají pomocnou ruku.

Článek

Zlínská rodinná firma Pokrývačství Kučík je jedna z mnoha, které se chystají na pomoc vesnicím zasaženým tornádem. Nejen v nejbližších dnech, ale spíš v následujících měsících. Až do zimy, aby lidé do té doby měli střechu nad hlavou.

„Vyslyšeli jsme výzvu cechu. Jsme připraveni odjet, až zavelí, že můžeme. Bylo nám řečeno, že dobrovolníků na ty nejakutnější práce typu zaplachtování je teď na místě dost, spoustu věcí řeší hasiči. Pojedeme, až nás budou potřebovat. Udělat krovy, navézt materiál,“ vypráví pro SZ Byznys Hana Ramertová, majitelka pokrývačství, které převzala po svém tatínkovi.

Firma je ochotna na místě nechat k dispozici i nářadí nutné pro zhotovení střešních konstrukcí. Třeba žebříkové výtahy pro dopravu materiálu na střechu.

„Naši lidé jsou ochotni tam pracovat, dokdy bude nutné. Jsme malá rodinná firma, přerušili jsme samozřejmě vše ostatní. Tohle je priorita,“ říká spolumajitel firmy Erik Ramert.

„Samozřejmě naši zaměstnanci za to peníze mít budou, dostanou zaplaceno od nás, je to naše pomoc postižené oblasti,“ doplňuje jeho žena s tím, že v Mikulčicích a v Lužici mají známé, rodiny s dětmi, kteří o střechu přišli.

„Jsme ochotni pomoci kdykoliv v budoucnu, vrátíme se třeba v září, říjnu, až bude nutné to do zimy dodělat. Je nám jasné, že tohle je běh na další měsíce, budeme se tam opakovaně vracet,“ dodává Erik Ramert.

Podobných příběhů firem je v Česku nepočítaně. Hospodářská komora sestavuje databázi těch, kteří jsou ochotni a schopni do oblasti vyslat právě odbornou pomoc. Na opravu střech, oken, stavební firmy.

„V týdnu představenstvo vyhodnotí kapacity a seznam zástupců všech podstatných řemesel, které by poslali na místo. Vše sladíme s krizovým štábem, abychom tam nepůsobili rušivě, ale abychom skutečně pomohli,“ řekl už včera Seznam Zprávám viceprezident Hospodářské komory Michal Štefl, šéf brněnské pobočky.

Přední výrobce střešních oken například nabízí lidem z postižených obcí Moravská Nová Ves, Hrušky, Mikulčice a Lužice nové zasklení i provedení výměny oken zdarma.

Spousta lidí nabízí techniku i další pomoc na sociálních sítích. Stále platí, že dobrovolníci nemají do oblasti jezdit ani volat starostům zasažených obcí.

Potřebné věci se mění ze dne na den

Přední česká potravinářská firma Alika z Čelčic na Hané pro změnu jako spousta dalších organizuje mezi zaměstnanci sbírku a nabízí trvanlivé potraviny z její výroby do brněnské potravinové banky. „Humanitární centrum na Břeclavsku je, pokud víme, úplně zahlceno. Nevědí, kde jim hlava stojí. Tak jsme si řekli, že budeme potravinovou pomoc dál posílat přes Brno, i v dalších měsících, jak bude potřeba,“ říká Seznam Zprávám dcera majitelů firmy a ředitelka nákupu Petra Vránová.

„Nemůžeme tam dojet a jídlo nabídnout, protože bychom překáželi. Máme informace, že se potřeby mění ze dne na den. Ještě včera byly potřeba plachty a hřebíky na střechy, ale zvládlo se to během dvou posledních dnů. Teď například chybí powerbanky, tak organizujeme sbírku. Mnozí lidé jsou mimo domovy, tak ať mají kontakt s ostatními. V pondělí sesbírané věci roztřídíme a odvezeme, kam nám řeknou,“ vysvětluje Petra Vránová z Aliky.

Další nedostatkovou věcí jsou podle ní kartony. Humanitární centrum je potřebuje pro rozdělování potravin do domácností. „Těmi zrovna jako potravináři disponujeme, tak je tam vezeme,“ dodává Petra Vránová.

Jak pomoci

Sbírku pro pomoc obětem pořádala Diecézní charita Brno. Lidé mohli přispět na účet číslo 4211325188/6800, variabilní symbol 2002.

Další možností byla DMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS DCHB 30, 60 nebo 90.

Veřejnou sbírku pořádal také Český červený kříž (číslo účtu 333999/2700, variabilní symbol 2101).

Peníze mohli lidé posílat i přes portál darujme.cz, sbírku pořádala Nadace Via.

Darovat prostředky bylo možné také přes platformu znesnaze21.cz.

Jihomoravský kraj zřídil krizovou linku 800 129 921 pro dobrovolníky s nabídkou pomoci.

Reklama

Doporučované