Hlavní obsah

Hvězdné léto na Žižkově nabídne 42 titulů, z toho šest koncertů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Druhý ročník festivalu pražského Divadla Kalich nazvaného Hvězdné léto pod žižkovskou věží nabídne letos 42 titulů, z toho šest koncertů. Divadelní a hudební akce začne 1. července a potrvá do 2. září.

Článek

Na úvod se vrátí pod hlavičku Divadla Kalich trampská hudební retrokomedie Zločin v Posázavském Pacifiku, kterou divadlo s úspěchem uvádělo od jara 2011 do jara 2016. Novináře o tom dnes informoval producent Michal Kocourek.

Repertoár se opírá vedle pořádajícího Divadla Kalich o inscenace Komorního divadla Kalich, jak zní nový název dřívějšího Divadla v Rytířské, Divadla Palace, Divadla Verze či Činoherního studia Bouře. Pod věž se vrátí rovněž vyhledávané tituly Caveman, Carmen Y Carmen, Dva nahatý chlapi a Federer-Nadal, přibude novinka Osm eur na hodinu.

Na pražskou divadelní scénu se během Hvězdného léta vrátí také úspěšná hudební inscenace Ondřeje Havelky, populární Saturnin, původně z repertoáru Divadla ABC. Na programu budou rovněž akustické koncerty. K již ohlášeným koncertům Ondřeje Havelky, Tomáše Kluse, Františka Nedvěda, Michala Hrůzy nebo uskupení 4TET byla do programu Hvězdného léta aktuálně zařazena dvě vystoupení Daniela Landy s názvem Bez náhubku.

„Přípravu letošního ročníku jsme samozřejmě s veškerou vážností podřídili celospolečenské situaci, takže jsme připravili řadu nezbytných hygienických a bezpečnostních opatření, aby se u nás mohli diváci bavit bez obav. Prostory budeme dezinfikovat speciálními prostředky, navíc jsme pořídili ozónové čističe vzduchu od virů, dezinfekce bude k dispozici hned na několika místech. Zkrátka na bezpečí diváků nám záleží, ale stejně důležité mi přijde divákům pomoci se vrátit zpátky do normálního života. A kultura je pro mě právě symbolem návratu společnosti k normálu,“ uvedl producent Kocourek.

Také letos bude jednou z předností žižkovské letní scény lehká střecha vysoko nad hlavami diváků, která hlediště chrání nejen před deštěm, ale díky UV filtrům na povrchu i před slunečním zářením.

„Tři měsíce jsme nemohli prodávat vstupenky, protože jsme nevěděli, zda vůbec budeme moct hrát, a pro nás relevantní rozvolnění přišlo až k 8. červnu. Předprodeje po celé republice na tak dlouhou dobu prostě zamrzly. A rozmrzat začínají velmi pomalu. Ale musím to zaklepat, v posledních dnech je znát, že se zájem o kulturu zase zvedá. Nicméně stále nevíme, co můžeme očekávat,“ podotkl producent Kocourek.

Dne 1. září se na Hvězdném létě odehraje premiéra hry francouzského autora, režiséra a humoristy Laurenta Baffie Tik Tik. Tým režiséra Jakuba Nvoty ji v Komorním divadle Kalich dozkoušel přesně v březnovém týdnu, kdy byla zavřena divadla. Svých prvních diváků se tedy dočká až pod žižkovskou věží. Její hrdinové se scházejí v čekárně psychiatra, neboť každý z nich trpí svým „tikem“.

Na jevišti letní scény pod žižkovskou věží se opět prostřídá celá řada známých hereckých jmen, mimo jiné Iva Janžurová, Jana Paulová, Tereza Kostková, Pavel Zedníček, Kristýna Frejová, Václav Kopta, Josef Polášek a další. Více informací se nachází na www.divadlokalich.cz.

Loni navštívilo novou pražskou letní scénu v Mahlerových sadech pod žižkovskou věží přes 24.000 diváků. „Ohlasy a návštěvnost prvního ročníku Hvězdného léta předčily moje očekávání a ty nejsmělejší sny,“ podotkl producent Kocourek.

Reklama

Související témata:

Doporučované